ABOU

Sveriges marknadsledande e-tjänstplattform

E-tjänstplattformen Abou använder du för att snabbt och enkelt skapa de e-tjänster du behöver inom kommunal eller annan offentlig verksamhet.
Abou är en modern plattform med som används för e-tjänster riktade till mer än en tredjedel av Sveriges befolkning. Med mer än 200 färdiga e-tjänster, avancerad funktionalitet och färdiga integrationer till era verksamhetssystem är det enkelt och snabbt att komma igång och leverera service till era kunder.

Med Abou kan du erbjuda dina kunder smarta e-tjänster som:

  • alltid är tillgängliga – oavsett tid på dygnet eller om du vill nå dem i språnget från din mobil
  • är lätta för dina kunder att använda
  • tryggt och säkert verifierar att den används av rätt person

Sokigo främjar delning av e-tjänster och ny funktionalitet mellan användare av Abou inom ramen för vår användargrupp Abou Community.

Läs mer

För vem?
Abou riktar sig till it- och kommunikationsavdelningar hos svenska kommuner och myndigheter som snabbt vill komma igång med sin digitalisering och ha möjlighet att utveckla detta arbete över tiden.

Varför Abou
Abou ger er en enhetlig och lättanvänd hantering av den digitala service som riktar sig till era invånare, företag eller kunder.
Kortare ledtider från att ett ärende kommer in till dess att det är handlagt och beslutat – från dagens veckor (eller ibland månader) till processer som hanteras omedelbart eller på någon timme.
Ökad transparens då kunden ges en ökad insyn i hur deras ärende hanteras genom att följa det med notifieringar eller inloggning.

Att använda Abou
Införande av Abou öppnar för automatiserad och digitaliserad hantering av era ansökningar, anmälningar och ärenden.
Snabb hantering av enkla ärenden med så kallade enklicks-beslut gör det möjligt för era handläggare att enkelt kunna kommunicera beslut eller förhandsbesked till kunden.
Kopplingar mot olika typer av register effektiviserar handläggningsprocessen ytterligare och ökar kvaliteten i er ärendeinformationen, då bland annat personuppgifter kan hämtas och förifyllas från de register som finns hos Skatteverket och Bolagsverket.
Integrationer till underliggande verksamhetssystem skapar ett totalt digitalt flöde, där informationen skickas mellan systemen utan någon manuell hantering.

Väx vidare!
Basfunktionaliteten i Abou kan kompletteras med integrationer till era andra it-system för att förenkla och automatisera processer som kräver tillämpat handläggningsstöd. Tilläggsmoduler finns för att automatisera administrationen av köer och bokningar. Service som kräver betalning förenklas genom att använda Abous betalningsfunktion vilket ger era kunder möjlighet att betala direkt med kort eller internetbank, samtidigt som ni slipper kostsam fakturahantering. Med en gemensam min sida kan ni använda Abou för att visa kundinformation på ett tydligt och pedagogiskt sätt.

MODULER
Bild på kvinna med en smartphone i handen.

Att kunna utföra sin ärenden i mobilen är en självklarhet för de flesta och detta har vi tagit fasta på.
Abous mobilplattform har en mängd olika funktioner som användaren kan nyttja, antingen som komplement eller istället för Abous webbgränssnitt. Din organisation kan till exempel förlänga e-tjänsterna som finns i Automaten till mobilen. Vi använder mobilens inbyggda funktionalitet såsom kamera och GPS. Allt utifrån användarnas behov och förutsättningar som pekar på att fler och fler använder sin smartphone eller surfplatta istället för datorn.

Läs mer

Gör det enklare för dina kunder att skicka in synpunkter och förbättringsförslag. Skapa enkla korta enkäter och gör dem tillgängliga i valda forum. Kommentarer och betyg visas på en stor skärm som med fördel placeras centralt i organisationen där alla kan se. Våga vara transparent!

Läs mer
Produktägare

Maria Lidholm

Telefon 08- 470 75 10
Mail maria.lidholm@sokigo.com

Bild på människor i kö

KÖFUNKTIONEN

Kunden kan ställa sig i kö till exempelvis båtplats och se vilken köplats den har. Handläggaren kan bland annat skapa nya köer, ändra plats för någon i kön och se hur länge respektive person har stått i kö. Om det kostar för kunden att stå i kö går det även att koppla på betalning via kort i köns e-tjänst.

Bild på en rådgivare i möte med kunder.

BOKNINGSFUNKTIONEN

Möjliggör för kunden att till exempel boka in en handläggare rådgivning. Handläggaren väljer vilka tider som ska vara tillgängliga att boka och kunden kan då se vilka dessa tider är och vilka som är tillgängliga att boka. När en tid bokas får handläggaren en mailnotifiering och tiden spärras för andra att boka.

KUNDCASE

Falkenbergs kommun har byggt en intern e-tjänst för att skapa Visitkort. Denna e-tjänst gjordes i och med en ny grafisk profil och planen är att försöka göra e-tjänster av de flesta av kommunens dokumentmallar, där visitkortsmallen var en bra startpunkt.

Läs mer

Värmdö kommun eftersträvar hög kvalitet i informationen från sina e-tjänstärenden, allt för att underlätta för såväl sökande som handläggare.
Därför startades ett projekt med att integrera sin e-tjänstplattform Abou, med ett antal bakomliggande verksamhetssystem. All kommunikation mellan Abou och verksamhetssystemen ska även ske via kommunens integrationsplattform.

Läs mer

Proaktivt och passionerat e-förvaltningsteam med egen utveckling och service i fokus.
Helsingborgs stad har som mål att jobba aktivt med att underlätta och förenkla för invånaren. För e-förvaltningsteamet, i Helsingborg, är det viktigt att invånaren får digital service och en enkel ärendeprocess.

Läs mer

Norrtälje kommun hade högre mål kring sin e-service och kontaktade Sokigo för att få inspiration och en partner för genomförande. Kommunen ville ta ett nytt tag kring e-tjänster och säkra en hög servicegrad till invånarna. Fokus skulle vara på verksamhetsutveckling – inte bara teknik.

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN

Fler och fler invånare vill kommunicera med kommunen via dator, mobil eller läsplatta. Teknik och ett smartare arbetssätt med ökad flexibilitet kommer skapa nya krav på framtidens kommuner. Här kommer ett av många lysande exempel på hur vi alla kan dra nytta av varandra. Ett regionalt samarbete inom självservice, delning av populära e-tjänster.

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUN

Framgångsrikt arbete med e-tjänster kräver att hela organisationen är engagerad. Man behöver ha tydliga mål och alla måste utgå ifrån att det handlar om ökad medborgarnytta och bättre service till kommunens invånare.

Läs mer

NYKÖPING KOMMUN

Nyköpings kommun insåg att det är krångligt att ansöka om skolskjuts. Lösningen var en digital process med e-tjänsten Abou. Där hanteras hela kedjan – från ansökan till beslut.

Läs mer

Södra Esplanadens lördagsloppis är ett av Lunds mest populära besöksmål och intresset för att hitta en ledig plats där man kan sälja sina gamla prylar är stort.
Nu har vi ett bokningssystem som gör att försäljare bokar plats i förväg och kan ta det lite lugnt på lördagsmorgonen.

Läs mer

Sidan uppdaterades den 12 september, 2017.