Här kommer en vårhälsning till dig som Focus-användare med aktuell information. Focus-teamet jobbar på som vanligt och finns på plats för dig vid behov. Vi kommer tillfälligt att växla över till webbmöten och webbkurser i största möjliga utsträckning. Mer information och inbjudningar kommer succesivt framöver, så håll utkik!

Vi följer och deltar i statens initiativ gällande föreskrifter och allmänna råd från Boverket, diskussioner med Lantmäteriet gällande nationell databas för bland annat planinformation och kommande remiss för planbeskrivningar.

Ta gärna kontakt och boka ett webbmöte om du vill ha mer information om vad som är på gång och Sokigos initiativ som beskrivs nedan, samt hur det påverkar dig som Focus-användare.

Tips & Trix

För att sprida Tips & Trix som underlättar ditt ritande i Focus Detaljplan kommer vi börja publicera korta filmer en gång i månaden.

Detaljerade instruktioner kommer inom de närmaste veckorna.

Föreskrifter och nya allmänna råd

Det som kommer att påverka oss alla framöver är de föreskrifter och nya allmänna råd för planinformation som kommer att beslutas den 1 juli 2020 med fullt införande senast 1 jan 2022. Vi har fått information från Boverket att det även kommer en ny planbestämmelsekatalog den 1 juli 2020.

Vi programvaruleverantörer kommer att få förhandsinformation tidigast under juni månad. Det innebär att ny version av Focus Detaljplan som stödjer de nya föreskrifterna och planbestämmelsekatalogen kommer att dröja en bit in på hösten innan den har release. I dagsläget vet vi inte hur omfattande förändringar det kommer att bli i programmet, men vi arbetar för att göra det så enkelt för er användare som möjligt!

Digitalisering och tolkning av äldre planer

Du som är igång eller planerar uppstart av digitalisering och tolkning av äldre planer kommer att påverkas väldigt mycket.

Boverket har följande tankar och vision, men inget är klart ännu:

  • Befintlig planinformation rekommenderas att vara digitaliserad enligt den katalog som släpps sommaren 2020
  • Kommuner som digitaliserat innan kan behöva uppdatera informationen
  • Även framöver ska den första föreskriftskatalogen daterad 1/7 2020 användas

För mer information, ta kontakt med registraturen@boverket.se.

Focus planmosaik

Inom Sokigo har vi arbetat mycket för ett sammanhängande digitalt flöde. För Focus kommer vi att skapa en planmosaik i databasen. Vi kommer även tillhandahålla utseende på kartan och förenkla spridning av planinformationen till andra verksamhetssystem och webbkartan.

Har du frågor eller vill du veta mer, kontakta gärna:

Produktägare Lena Johnsson, lena.johnsson@sokigo.com, 0221-722 54
Affärsansvarig Anna Holmberg, anna.holmberg@sokigo.com, 08-560 388 58

Vi hoppas att du tar hand om dig och får tid att njuta av vårsolen tills vi hörs igen!

Hälsningar,
Lena, Anna, Niklas, Babak och Tony