Nu är det dags för sommar, sol och semester!

För oss som fortfarande jobbar i den här sommarvärmen känns semestern mer efterlängtad än någonsin. Innan vi går på ledighet vill vi med denna sommarhälsning informera om höstens alla releaser och aktiviteter som berör FB, CSM och GeoDirekt.

Nya versioner

FB 7.11
Först ut är FB med release i slutet av september. Den nya versionen, FB 7.11, kommer omfatta alla moduler och är obligatorisk för att fortsatt kunna avisera Lantmäteridata fr.o.m. 1 oktober 2023, då årets taxering kommer.

En stor nyhet i FB 7.11 är att stöd för KID RiksSök med behörighetshantering införs i FB Tjänst (även kallad FB Service). FB Service är det enda API som FB kommer ha stöd för i framtiden – därför rekommenderar vi alla som har integrationer med andra API:er från FB API att bygga om dem mot FB Tjänst så snart som möjligt.

Ännu en nyhet är att stöd införs för öppen geodata från SCB, t.ex. tätortsområden och småorter samt möjlighet att lägga till egna attribut för samtliga spatiala områdestyper.

Obs! FB 7.11 testas endast mot MSSQL-databas, men en uppgradering av en Oracle-databas kommer sannolikt att kunna genomföras. Nyheter och förändringar fungerar endast i MSSQL.

Mer information om FB 7.11 skickas i ett nyhetsbrev i mitten av augusti. I samband med detta kommer vi behöva din beställning om du önskar hjälp med installation och/eller avisering.

GeoDirekt
Baserat på nya versioner av såväl QGIS som metaportalen CKAN kommer GeoDirekt standard 3.0 lanseras under hösten. GeoDirekt 3.0 innehåller många efterlängtade och bra nyheter, bl.a. schemaläggning av externt publicerade tjänster och förbättrad behörighetshantering. Vi jobbar också med helt nya metadatafält i metaportalen och hoppas på att kunna införa en massuppdateringsfunktion för metadata. Dessutom jobbar vi på en helt ny generation av GeoDirekt med stöd för att både skapa och läsa tjänster i ArcGIS, som ett komplement till QGIS.

Sist men inte minst kan vi se fram emot nya versioner av kartpaket för många av våra produkter, t.ex. FB, ByggR, Ecos, Planmosaik och många andra.

CSM 4.5
Vi jobbar för högtryck på CSM 4.5 vars största nyhet är det helt nya webbaserade administrationsprogrammet WEB SSM. Vi ser fram emot att berätta mer och erbjuda uppdateringar till CSM 4.5 under hösten/vintern.

CSM-användare kan också se fram emot lansering av en helt ny och flera förbättrade kartmoduler.

Aktiviteter

Med start i september beger sig Sokigos geodatateam ut på turné för att träffa våra kunder på plats vid sju tillfällen på olika orter. Vill du veta mer om vad som är på gång i våra produkter eller bara träffa oss och prata, tveka inte att anmäla dig till något av våra besök ute i landet. Läs mer och anmäl dig här!

Nya i teamet

Vi vill passa på att berätta att teamet har utökats med Camilla Schalin som produktspecialist för CSM och GeoDirekt och Elin Runnman som produktspecialist för FB. Camilla och Elin kommer närmast från Kungälv respektive Gävle kommun.

Sist men inte minst vill vi önska dig en jätteskön sommar! 🌞

Varma sommarhälsningar från oss alla som jobbar med FB, GeoDirekt och CSM

 

Vid frågor om innehållet, kontakta gärna: