En sommarhälsning till dig som använder Focus!

Snart är det dags för sol, sommar och semester! Innan dess vill vi skicka dig en hälsning med uppdatering om vad som hänt, och vad som är på gång gällande Focus.

Aktuellt läge

Efter en intensiv period med att få allting på plats inför de nya kraven som började gälla vid årsskiftet, ser vi nu att allt rullar på, har tagits i drift och fungerar.

Aktuell version av Focus är 22.3 och det är denna version som måste användas för leverans av lagakraft-planer påbörjade efter 1 januari 2022.

Tidpunkt för release av nästa version, som kommer att ha stöd för AutoCAD 2022 och 2023, är oklart men troligen blir det runt årsskiftet. Detta med hänsyn till revideringar från Boverket och Lantmäteriet.

Leverans till Lantmäteriets geodataplattform

En del av Focus-användarna har påbörjat leverans till plattformen medan många står i startgroparna.

Tänk på att du måste använda senaste version (22.3) för att leverera planer till produktionsmiljön. Har du redan levererat från tidigare version behöver du komplettera och ändra vissa fält under planinformationen, för att sedan leverera det på nytt från den senaste versionen.

Kurser Focus Detaljplan

Nyhetskurs 22.3 (3 timmar)

Vi kör vidare med nyhetskursen som är i föreläsningsform och innehåller de nyheter som kommit i version 21.1, 22.2 och 22.3. Har du inte gått kursen tidigare är det hög tid. Den lämpar sig även som en introduktion för dina kollegor på Mät/Kart/GIS som berörs av leverans till geodataplattformen. Läs mer här!

Repetition och nyheter (1 dag)

Kursen har samma innehåll som 3 timmars-nyhetskursen men inkluderar även repetition av de viktigaste funktionerna för dig som gjort ett längre uppehåll i planritandet. Läs mer här!

Dags att ses!

Vi planerar att bjuda in till kundträffar efter sommaren. Personlig inbjudan med agenda kommer att skickas till alla Focus-användare i respektive närområde.

  • Nässjö den 23 augusti
  • Stockholm under september/oktober
  • Fler orter och datum kommer framöver

Focus Detaljplan och PlanDirekt

Integrationen mellan Focus och PlanDirekt – vårt verktyg för digitala planbeskrivningar – finns på plats i aktuell version av Focus. Första installationen är i hamn och inom kort påbörjas utrullningen till de första 10 av de drygt 40 kommuner som beställt lösningen. Ta kontakt med Joakim Hedlöf eller Greger Hellman för att få mer information om PlanDirekt eller om du önskar en offert.

Övergång till Focus Detaljplan Total

Under det senaste året har en hel del befintliga kunder bytt till Focus Total och även nya kunder har tillkommit och övergången har fungerat smidigt. Funderar du och din organisation på att gå över till Focus Total? Kontakta gärna Anna Johansson!

Support under sommaren

Vår kundservice är öppen hela sommaren men svarstiderna på era supportfrågor kan bli något längre än vanligt.

Så fungerar överföring av planinformation mellan olika system

Sokigo och S-GROUP Solutions har tillsammans tagit fram information med anledning av de frågor vi fått gällande överföring av planinformation mellan våra system och Lantmäteriets Nationella geodataplattform. Syftet med informationen är därför att förtydliga hur processen fungerar. Läs mer via den länkade bilagan nedan:

Så fungerar överföring av planinformation mellan olika system

Avslutningsvis vill vi önska dig en fin midsommar och riktigt avkopplande sommar!
/Niklas, Lena, Babak och Anna