Idag släpps Focus Total 23.1

Det är dags för release och nedan kan du ta del av viktig information samt instruktioner om hur du får tillgång till den nya versionen.

Focus Total 23.1

Föredrar du att redovisa genomförandetiden i år i stället för månader på plankartan? Nu är det möjligt! Detta är en av alla nyheter och förbättringar som finns i den nya versionen. Nyhetsdokumentet nedan beskriver samtliga förbättringar och nytt för denna gång är att vi även lagt till en hel del länkar till filmer och ytterligare hjälpdokument. Nyheterna är i huvudsak desamma för Focus Detaljplan och Focus Total och finns beskrivet i samma nyhetsdokument.

Viktigt att tänka på

Focus Total 23.1 innehåller Boverkets planbestämmelsekatalog som publicerades 2022-11-01. Denna bestämmelsekatalog innehåller enbart mindre justeringar och kompletteringar.

Den nya Focus-versionen har fortsatt stöd för version 4.0 av de nationella specifikationerna. Lantmäteriet har skjutit fram de reviderade nationella specifikationer 4.1 som var tänkta att börja gälla den 2 juni till senare under hösten. Eftersom ingen ny revidering av specifikationerna ingår i versionen är Focus 23.1 inte obligatorisk för att kunna leverera detaljplaner till den nationella geodataplattformen.

I den nya versionen kan du öppna och arbeta vidare på ritningar som skapats i äldre Focus-versioner. Sparar du ritningen i Focus Total 23.1 kan du dock inte öppna den i äldre versioner (22.3 eller tidigare). Det är därför viktigt att alla som arbetar på ditt kontor, även externa samarbetspartners eller konsulter, uppdaterar Focus samtidigt. Lägg gärna till information om Focus-versionen i filnamnet för extra tydlighet.

Instruktioner för att uppdatera till den nya versionen

PlanDirekt

Förra veckan släpptes även PlanDirekt 1.6, vilken du kan läsa mer om här. Vi vill uppmärksamma dig på att en uppgradering till Focus Total 23.1 krävs för dig som vill kunna jobba i PlanDirekt 1.6.

Webbkurs med nyheter

Den nya versionen innehåller en del både nya och förbättrade funktioner, vilka presenteras på webbkursen Nyheter i Focus Detaljplan 23.1. Kursen är på en timme och datum hittar du här.

Vi kommer även fortsatt att erbjuda webbkursen Focus Detaljplan Nyheter på version 21.1, då den är viktig för att uppfylla kraven i Boverkets föreskrifter och allmänna råd samt leverans till Lantmäteriets nationella geodataplattform. För att säkerställa att du ritar på ett korrekt sätt rekommenderar vi att du som tidigare inte deltagit på kursen tar tillfälle att göra det nu. Under kursen, som är på tre timmar, går vi även igenom nyheter i version 22.2, 22.3 och ny version 23.1. Läs mer om kursen här.

Endagskurs med repetition och nyheter

Denna kurs innehåller repetition av de viktigaste funktionerna och genomgång av nyheterna i Focus Detaljplan 21.1, 22.1, 22.3 och 23.1. Du får tips och möjlighet till fördjupning för att rita dina planer korrekt, snabbt och enkelt. Läs mer om kursen här.

Har du frågor eller önskar du hjälp med anmälan, kontakta oss gärna på kurs@sokigo.com eller 08-23 56 00.

Frågor om nya versionen

Om du har frågor gällande den nya versionen får du gärna skicka dessa till vår kundservice via mejl eller telefon. Vår kundservice kan ge dig svar gällande installation, licenser och berätta vad det innebär vid övergång till den nya versionen. Önskar du installationshjälp så kan du boka tid med en installationskonsult som debiterar enligt löpande konsulttaxa.

Vid övriga frågor, kontakta gärna produktägare Niklas Billgren eller produktspecialist Lena Johnsson.

Välkommen Emma!

Vi vill passa på att introducera Emma Pohlman som sedan drygt tre månader tillbaka jobbar som produktspecialist på Focus och PlanDirekt. Emma kommer till en början arbeta med supportärenden och framöver även kurser.

Kundmöte i norr

Den 22 augusti kommer vi att hålla kundmöte i Umeå. Inbjudan har skickats till alla i närområdet och mer information kommer du även att hitta på vår hemsida.

Support under sommaren

Som vanligt håller vår kundservice öppet hela sommaren, dock med något lägre bemanning under vissa veckor så svar på supportfrågor kan dröja aningen längre än vanligt.

Vi önskar dig en riktigt skön sommar!
Lena, Niklas, Anna J och Emma

Kontakt: