God jul och gott nytt år från Focus-teamet!

Tack för ett givande och spännande år – vi ser med tillförsikt fram emot 2022. Efter ett ovanligt intensivt år för oss som jobbar med detaljplaner ser vi säkert alla nu fram emot lite ledighet under jul- och nyårshelgen.

De nya föreskrifterna som börjar gälla vid årsskiftet har inneburit många funderingar, diskussioner och möten, både med dig som användare och med myndigheterna. Vi tror och ser fram emot att detta fortsätter under 2022. Även våra webinar har engagerat många, vilket vi är mycket glada över och något vi kommer fortsätta med framöver. Vi hoppas även kunna genomföra några fysiska träffar under det kommande året. Under våren har vi planerat att hålla några grundkurser i vår kurslokal i Sundbyberg, men beredskap finns för att skifta till enbart webbkurser om smittläget förvärras.

Nya versioner av båda Focus-varianterna

Vi hoppas att du har uppdaterat till den nya versionen 22.2 som hade release i början av december. Den är obligatorisk vid leverans till Lantmäteriets nationella geodataplattform.

Under februari/mars planerar vi för ytterligare en ny version för båda Focus-varianterna. Versionerna kommer ha stöd för nationella specifikationer 4.0 som kommer i slutet av januari. Enligt Lantmäteriet ska de planer som publiceras till produktionsmiljön vara levererade med denna version. Du som använder AutoCAD 2019 eller 2020 måste då uppgradera till senare AutoCAD-version för att kunna köra den kommande Focus-versionen som har stöd för AutoCAD 2021 och 2022.

Focus Detaljplan Total

Intresset för Focus Detaljplan Total med inbyggd CAD är fortsatt stort med flera nya Focus-användare, men även många med befintliga Focus-licenser har skiftat till Focus Detaljplan Total. För dig som funderar på övergång är det viktigt att ha koll på datum för förnyelse av AutoCAD-licenserna.

PlanDirekt

Under hösten har vi jobbat mycket med vår nya produkt PlanDirekt som är en fristående webbaserad lösning för att skapa planbeskrivningar. Den är integrerad med Focus via en GIS-databas som även innehåller en planmosaik. Under januari planerar vi nya webinar för att visa mer i detalj hur du arbetar i PlanDirekt inför release under senare delen av februari eller början av mars. Inbjudan kommer inom kort.

Anna ersätts av Anna

I samband med nya året tackar vi av Anna Holmberg som lämnar oss för att gå i pension. Anna Holmberg ersätts av Anna Johansson.
”Jag planerar att kontakta så många som möjligt under året för att höra hur ni har det med Focus och hur ni ser på framtiden. Hoppas ni då vill ge mig några minuter så jag får möjlighet att lära känna er.”
Bästa hälsningar Anna

Kurser

Vårens kursschema finns på plats och nya datum fylls på kontinuerligt. Har du inte deltagit på vår nyhetskurs på version 21 finns fortfarande chansen då vi kör vidare med dessa kurser i början av 2022. Kursen är väldigt viktig för att förstå och hantera de nya föreskrifterna på ett korrekt sätt. Vi kommer inte att ha någon nyhetskurs för version 22.2 eftersom den innehåller så få nya funktioner.

Support under helgerna

Vår kundservice är bemannad alla arbetsdagar, dock med mindre bemanning.

Vi önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! 🎄🎅
Lena, Anna J, Anna H, Niklas, Babak och Tony