Focus Detaljplan Total och TopoDirekt – en vinnande kombination för Kramfors kommun

Boverkets nya föreskrifter ställer krav på strukturering och digitalisering av detaljplaner för att skapa en smartare samhällsbyggnadsprocess. Detta påverkar i sin tur kommunernas arbetssätt såväl som deras verksamhetssystem. För att skapa kvalitativa digitala MBK-underlag och detaljplaner har Kramfors kommun investerat i digitala lösningar som passar både kommunens användare och plånbok.

Till skillnad från antalet digitala lösningar är resurserna sällan outtömliga och även om det finns nytta att hämta är priset inte alltid försvarbart för en mindre kommun. Vad Kramfors letade efter var en enkel och prisvärd lösning för detaljplanering som höll måttet. Även till MBK-verksamheten eftersöktes en lösning som kunde underlätta arbetet med att skapa mer och bättre data.

När Focus Detaljplan Total släpptes, ett verktyg med inbyggd CAD-klient samt nätverkslicens och årlig hyra, blev Kramfors den första kommunen att välja lösningen. I samband med detta valdes även MBK-lösningen TopoDirekt för lagring och hantering av kartdata.

Eftersom det är ny lagstiftning och planerna ska bli helt digitala känns det skönt att ha programmet i ryggen. Mycket är inbyggt i lösningen vilket gör att vi, som har begränsade resurser, kan lägga tid på rätt saker samtidigt som enkla misstag minimeras och resultatet blir mer enhetligt. Vi hinner mer och kan arbeta mer med kvalitet – det är en prestationshöjning helt enkelt, berättar Ida Westman, Planhandläggare i Kramfors kommun.

Det nya arbetet tar form

Kramfors är redan i full fart med att rita detaljplaner medan införandet på MBK-sidan är i sitt slutskede, där migrering och matchning av det sista datat pågår.

Jag ser fram emot att kunna göra mycket mer med mätningen! Just nu ligger fokus på att lära sig allt och förstå programmet på riktigt, men framöver ska fastighetsgränser förbättras och nybyggnadskartor skapas, berättar Katharina Karawajew, Mättekniker i Kramfors kommun.

Något som gjorde att Kramfors hittade rätt i djungeln av lösningar var en ordentlig behovsanalys.
Det kan vara till stor hjälp att titta på andra kommuner och utbyta erfarenheter, men det är lika viktigt att utreda vad som är startpunkten för just oss; var vi är i nuläget och vad det är vi behöver, berättar Ida Westman.

Även kommunikationen har varit en viktig nyckel under arbetets gång. Då produkten av systemen påverkar flera delar av verksamheten har det varit nödvändigt att förankra processen väl inom organisationen. Kramfors har också upplevt att en god dialog med leverantören bidrar till ett smidigare införande.

Det är viktigt att etablera en bra kommunikation med leverantören, att kunna ställa frågor och diskutera under arbetets gång, säger Katharina Karawajew.
och självklart även att få en bra utbildning, tillägger hon.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Niklas Billgren, Sokigo niklas.billgren@sokigo.com eller Fredrik Söderberg, Sokigo fredrik.soderberg@sokigo.com

Här kan du läsa mer om Focus Detaljplan Total och TopoDirekt!