En ny tvingande version inom Fastighet och befolkning, FB 7.7.0 närmar sig!

Den nya versionen, som innehåller stöd för ”årsskiftesförändringarna” från Lantmäteriet, kommer redan i oktober! Det innebär att din organisation får tillgång till 2020-års taxeringsinformation redan 2020-10-10, om uppgradering till FB 7.7.0 genomförts.

Tvingande version

FB 7.7.0 är tvingade för att kunna läsa in det nya leveransformatet från Lantmäteriet, ÖFF 11.50. Automatisk avisering behöver inte stängas av, utan stoppas automatiskt när den första ÖFF 11.50-filen kommer.

Nyheter från Skatteverket
FB 7.7.0 innehåller inga tvingande förändringar från Skatteverket.

Nyheter från Lantmäteriet
Från Lantmäteriet sker förändringar i formatet för 2020-års taxering. Förändringarna påverkar både avisering och Direktåtkomsttjänster. Läs mer hos Lantmäteriet.

Avisering från Lantmäteriet
Första aviseringstillfället, 2020-10-10, omfattar omstarter av följande informationsgrupper:

 • 01R om tabell 41A finns i befintlig beställning
 • 31R om tabell 41A + inskrivningsinformation finns i befintlig beställning
 • 37A/B om tabell 42A finns i befintlig beställning

Omstarterna levereras 2020-10-10 tillsammans med 2020-års taxeringsinformation. Engångsuttagen ska slås samman till en fil, vilket innebär att FB Avisering måste köras manuellt. Rutiner för att ta hand om engångsuttag finns i FB Avisering.

Övriga nyheter
Med FB 7.7.0 kommer en helt ny modul, FB Bolag. Håll utkik efter mer information som kommer inom kort! Missa inte heller versionsmeddelandet som kommer i samband med release för att ta del av alla förbättringar och nyheter.

FB 7.7.0 omfattar en tvingande uppdatering av:

 • FB Avisering
 • FB Databas
 • FB Webb
 • FB Webbrapport
 • FB:s Webbtjänst
 • FB Ytladdning
 • FB Områdeshantering
 • FB Integration

Vill du att vi hjälper dig med installationen?

Då många kunder kommer vilja ha snabb hjälp med installation av FB 7.7.0, ber vi dig att snarast höra av dig för reserveration av plats i installationskön. Skicka e-post till kundservice@sokigo.com så återkommer vi med en offert. Du som har FB uppgraderingstjänst behöver inte höra av dig, utan kommer bli kontaktad av oss med förslag på installationsdatum.

Önskar du hjälp med inläsning av omstarten av Lantmäteridatan som kommer den 10 oktober, uppge det i din beställning. Har du FB Aviseringstjänst tar vi automatiskt hand om dessa omstarter. Se dokument Ladda engångsuttag från Lantmäteriet.pdf för information om hur en omstart går till.

Vill du installera på egen hand?
Vill du installera på egen hand tillhandahåller vi uppgraderingsinstruktioner i samband med officiell release. Officiell release är planerad till början av oktober.

Officiell release

Vi planerar för officiell release i början av oktober. När vi är klara skickar vi ut information med e-post. Samtidigt tillgängliggör vi installationsprogram och dokumentation via FB produktsidas FTP. Där loggar du in med användarnamn: HEMSIDA-FB. Kontakta kundservice@sokigo.com om du saknar ditt lösenord.

FB Aviseringstjänst
För dig som har aviseringstjänst tar Sokigo hand om aviseringarna fram till 2020-10-10, därefter pausas aviseringen tills version 7.7.0 är på plats. Gör du uppgraderingen på egen hand måste du kontakta Sokigos kundservice när du är klar, så att vi vet att vi kan fortsätta att avisera.

Systemkrav
Eftersom release av 7.7.0 sker tidigare än vi först trott så är även denna version kompatibel med Oracle 11.2.0.4. FB 7.7.0 blir därmed den sista versionen med stöd för Oracle 11.2.0.4! Den förlängda supporten på 11.2 versioner utgår december 2020, se Oracles supportinformation.

Övriga frågor?

Kontakta Helen Ekelöf, helen.ekelof@sokigo.com, eller 08- 560 388 51

Med vänlig hälsning,
Helen och hela teamet som jobbar med FB