Effektivare timmerplanslogistik – en framgångssaga

Sokigo fick idén till GPS Timber redan 1997. Sedan 2006 utvecklas och förvaltas produkten i samarbete med Datapolarna i Skellefteå. Den första gemensamma kunden blev Martinsons i Bygdsiljum.
– Det har fungerat och fungerar fortfarande jättebra. Nu har vi utvecklat det med så kallad ”Dynamisk fackhantering”. Tack vare det har vi ökat kapaciteten också på stationen och det möjliggör en ännu mer kundanpassad sortering av timmer, säger Olov Martinson, produktionschef på Martinsons.

Decimeternoggrannhet

Systemet med GPS Timber bygger på realtidspositionering med decimeternoggrannhet och kan integreras med de flesta på marknaden förekommande produktionssystem. Det var under 2012 som tillägget ”Dynamisk fackhantering” släpptes, vilket ytterligare skapar förutsättningar för att minska antalet körda kilometer. Detta genom att man som förare hela tiden kan optimera sina körsträckor beroende på vad som skall sågas.

Internationellt intresse

2011 och 2013 deltog Sokigo på den stora internationella Ligna-mässan i Tyskland. Allt eftersom har de kunnat knyta nya spännande internationella kontakter.
– Vi är i princip ensamma på marknaden med den här typen av produkt så vi har ganska många sågverk ute i Europa som har börjat visa intresse, berättar Lennart Landström, kundansvarig för GPS Timber på Sokigo. Bland annat har den stora tyska koncernen Schweighofer köpt systemet till sina sågverk.
– Sedan har vi ett väldigt stort intresse i Skottland. Jag sålde nyss ett system i Norge så, ja, det känns jättespännande på utlandet. Det har mognat nu. Vi har även sålt in det till pappersbruk, fortsätter Lennart Landström.

Olov Martinson är inte förvånad över det stora internationella intresset. Enligt honom är det ett känt problem att man lägger timmer på fel ställe.

– Hela branschen har det här problemet och GPS Timber är ett ganska enkelt verktyg så det är nog ganska lätt att ta till sig för många. Jag tror med andra ord att det är enkelheten i verktyget som gör det så attraktivt.

Text: Ingela Johannesson