Apcoa Danmark utvecklar sin verksamhet med smart kartlösning

Apcoa är ett ledande företag inom parkeringstjänster i Europa. Under 2018 valde de att utveckla ett nytt verksamhetssystem med kartan som grund. Vi på Sokigo fick uppdraget att utforma lösningen som erbjuder användarstöd för stora delar av verksamheten. Första versionen är nu utrullad hos Apcoa Danmark. Tack vare de effekter som redan uppnåtts påbörjas nu arbetet med att sprida lösningen vidare till dotterbolagen i Europa.

Ett verktyg för dokumentation och planering

Apcoa i Danmark såg möjligheter i att utveckla och kvalitetssäkra flera delar av sin verksamhet. Med kartan som utgångspunkt går det att arbeta med allt från planering och etablering till översikt av apparatur och parkeringsvakternas rondering.

Så här används verktyget i praktiken

Den digitala kartan kan planera design och placering av utrustning, skyltar och apparater. Därefter överförs detta som arbetsorder till utföraren som kvalitetssäkrar arbetet med foton och information ute på fältet. Vid varje tillfälle finns tillgång till parkeringens utformning med versionshantering och historik vilket ger möjlighet att skapa bevis för eventuella rättsliga tvister.

Det går också att optimera rutter för parkeringsvakter och arbetslag baserat på optimala resvägar. Det gör arbetet med resursplanering lättare. I längden innebär det kostnadsbesparingar då medarbetarnas tid blir mer effektiv.

Först Danmark – sedan resten av Europa

Under 2019 planeras samarbetet och lösningen att utvecklas vidare med nya funktioner. Samtidigt har Apcoas bolag och verksamheter i flera av de andra 14 europeiska länderna upptäckt fördelarna och är intresserade av lösningen för sina egna marknader.

En helt webbaserad och prisbelönt lösning

Användaren har åtkomst till det webbaserade systemet via dator, mobiltelefon eller läsplatta. Systemet kopplas till andra verksamhetssystem och datakällor och integrerar information för olika funktioner och geografiska analyser i realtid.

Sokigo och Apcoa kom att på Pitney Bowes användarkonferens i Rom, Italien under oktober månad 2018, mottaga priset för ”Mest innovativa geospatiala affärslösning utvecklad på Spectrum Spatial Analyst”

Kompetent programvara

Systemet och lösningen baseras på Spectrum Spatial Analyst (SSA) från Pitney Bowes/MapInfo som utgör en stabil grund vad gäller geografisk IT och data management. Sokigo har med ledande kunskap kring SSA och sin egen plattform AddSpatial byggt och anpassat arbetsmoduler för olika delar av verksamheten.

Vill du veta mer om hur Sokigo kan utveckla just din affär med hjälp av geografisk IT och positionering?

Kontakta Anders Haraldsson, Lösningsstrateg GIS på Sokigo – på anders.haraldsson@sokigo.com

APCOA PARKING’s affärsidé är att erbjuda de bästa och mest kundvänliga lösningarna inom parkeringsbranschen. APCOA finns i 12 europeiska länder med fler än 1,4 miljoner parkeringsplatser på över 8000 platser. APCOA i Danmark hanterar idag fler än 1500 parkeringsplatser och kan med den senaste tekniken erbjuda allt ifrån stora parkeringshus till små områden med 4–5 platser. Kunderna är företag och privatpersoner som har ett behov av att hantera sina parkeringsplatser samt de som vill hyra eller använda en parkeringsplats.

Läs mer om Apcoa i Danmark: https://www.apcoa.dk/