Nu är det dags för sommar, sol och semester!

Efter en ovanligt skakig vår, präglad av säkerhet som påverkat oss alla, blev det till slut ändå sol, sommar och semester. Innan vi går på ledighet vill vi med denna sommarhälsning informera om kommande aktiviteter som berör FB.

AktDirekt

Vi väntar med spänning på vad som kommer att hända med AktDirekt i framtiden. Under tiden har vi jobbat med en teknisk lösning som ska kunna hämta akter på likvärdigt sätt, fast från ett lokalt arkiv för att fortsatt kunna tillhandahålla ett enkelt och behörighetsstyrt sätt för åtkomst till akter i FB.

När det gäller kartan i FB Webb och FB:s webbrapporter jobbar vi på för fullt för att erbjuda en alternativ kartlösning i kommande FB-version. Hanteringen av akter och ny kartlösning är en del i kommande version FB 7.13 som är planerad till årsskiftet 2024/2025.

ÖFF

Vi jobbar även på för fullt med omskrivning från ÖFF till Lantmäteriets nedladdningstjänster för hela FB. Först ut att avisera mot nedladdningstjänster var lägenhetsinformation i FB Lägenhet, som kom med nu gällande version FB 7.12. Vi kan med glädje berätta att allt har gått bra med den övergången. Utöver en komplett omskrivning från ÖFF med FB 8.0 är fokus på att FB ska fortsätta att växa vidare med nya datamängder, t ex energideklarationer från Boverket.

Viktigt att veta är att övergången till FB 8.0, med fullt stöd för Lantmäteriets nedladdningstjänster, är så pass stor att det kommer att påverka FB:s officiella gränssnitt. Vi rekommenderar er alla att enbart använda FB Service eller FB API för säkra, loggade och behörighetshanterade integrationer mot FB. Äldre webbtjänster kommer att pensioneras i och med övergången till FB 8.0.

Vi önskar er alla en riktigt härlig och avkopplande sommar!

Hälsningar hela FB-gänget