Svenska kommuner behöver höja VA-taxan med 13,9%
Den senaste tidens nyhetsrapporteringar visar att svenska kommuner står inför allvarliga utmaningar inom förnyelseplaneringen av VA-infrastrukturen. Många system är över 50 år gamla och i behov av omfattande renoveringar. Dessutom medför klimatförändringar nya utmaningar för VA-branschen att hantera.
Årets Nils Holgersson-undersökning visar att Sveriges kommuner i snitt höjer VA-taxan med 13,9% för att kunna investera i svensk vatteninfrastruktur. En nödvändig höjning enligt branschexperter som menar att vi på sikt riskerar att se en försämrad dricksvattenkvalitet och avloppshantering om inga åtgärder vidtas.
“Om dagens låga förnyelsetakt kvarstår kommer hushåll och offentliga verksamheter uppleva fler driftstörningar och avbrott. Vi riskerar köpa oss ett problem vi inte behöver”
Pär Dalhielm, VD Svenskt Vatten (källa: SvD Näringsliv)
Klimatförändringar och nya risker
De ökade påfrestningarna till följd av klimatförändringar förstärker dessa problem ytterligare. Längre torrperioder och kraftigare skyfall skapar risker för både vattenbrist och översvämningar. Kommunerna måste inte bara hantera nuvarande behov utan också anpassa sina system för framtida klimatförhållanden.
Behovet av en långsiktig planering och investeringar
För att kunna säkerställa en trygg och stabil vattenförsörjning framöver är det avgörande att kommuner prioriterar långsiktiga investeringar i vatten- och avloppssystemen. Regelbundet underhåll och förnyelseplanering kan minska risken för framtida kriser. En långsiktig strategi är inte bara en ekonomisk fråga, utan också en fråga om att säkerställa tillgången till rent vatten för kommande generationer.
GEOSECMA VA Förnyelseplanering – stöd att arbeta strategiskt
För att möta de utmaningar VA-Sverige står inför är långsiktig planering och investeringar avgörande. Här kan GEOSECMA VA Förnyelseplanering bli en ovärderlig resurs för svenska VA-organisationer.
Genom automatiserade riskanalyser ger modulen kraftfulla verktyg för att identifiera kritiska behov och prioritera insatser. Tydlig visualisering av förnyelsebehov möjliggör planering av underhåll och investeringar där de verkligen gör skillnad. Detta minskar driftstörningar och förlänger livslängden på ledningsnätet. Dessutom följer GEOSECMA för VA Svenskt Vattens rekommendationer, vilket säkerställer att planeringen är i linje med branschens bästa praxis.
Se kortfilm – GEOSECMA VA Förnyelseplanering.
Vill du veta mer om hur du kan skapa en hållbar och driftsäker VA-infrastruktur för framtiden?
Besök vår sida för GEOSECMA VA Förnyelseplanering.
Region Gotland tar hjälp av GEOSECMA VA Förnyelseplanering i arbetet med sin förnyelseplan
Region Gotland var en av de första kunderna att investera i GEOSECMA VA Förnyelseplanering. Christina Gustafsson arbetar som VA-ingenjör på regionens VA-avdelning och var en av de drivande i valet av det nya verksamhetssystemet. Vi kontaktade henne för att ta del av hennes tankar kring arbetet med förnyelseplanering.