Snart är det dags för sommarledighet!

Tiden går verkligen fort – nyss stod påsken för dörren och nu är det redan midsommar. Under det senaste halvåret har det hänt väldigt mycket nytt och spännande, för att inte nämna vad vi har att se fram emot efter sommaren. Nedan kan du läsa mer om vad som är på gång.

LV 6 – under utrullning

Vi fortsätter det intensiva arbetet med LV/LTF 6 och i dagsläget har vi tre kommuner i vår drift som är igång med den nya versionen. Direkt efter sommaren går vi fortsatt vidare med att flytta över fler kunder i stadig takt. Håll utkik efter inbjudan till kommande webinar för att ta del av alla nyheter och mernyttor den nya versionen kan innebära för dig och din kommun.

Ny trafikregel

Begränsning av fordonståg över 34,5 meter börjar tillämpas från och med 1 september 2023. Vi har tagit fram stöd för detta och för dig som är intresserad av att kunna reglera enligt den nya föreskriften går det bra att kontakta vår kundservice för inplanering av en uppgradering.

Grönt ljus för automatisk incheckning

Västerås stad är första användare av TNE Editor som fått klartecken att använda sig av automatisk incheckning vid leveranser av förändringar till NVDB. Det innebär snabbare ledtider än vid manuell hantering. Vi har under våren haft vissa utmaningar med långa svarstider vid XML-leveranser till Trafikverket, vilka inte varit kopplade till TNE Editor utan drabbat alla systemleverantörer. Efter flera framgångsrika möten med Trafikverket så är nu ledtiderna, glädjande nog, snabbare än någonsin! Vi kan glatt konstatera att antalet leveranser till NVDB via TNE Editor bara ökar, vilket innebär att ni alla bidrar med en viktig del i den obrutna digitala samhällsprocessen.

Mervärden av att ajourhålla NVDB?

”Många bäckar små” brukar man ju säga och även gångvägnätet är en viktig del av den digitala infrastrukturen. NVDB-data används på många bra sätt, både inom den kommunala verksamheten och på nationell nivå. Under våren fick vi nöjet att via TNE Editor hjälpa Uddevalla kommun att leverera ett gångvägnät komplett med företeelser till NVDB. Ett roligt projekt som kunde genomföras med gott resultat tack vare stort engagemang från kommunen själva. Ett väl utbyggt gång- och cykelvägnät är en förutsättning vid beslutsfattande om en elev är berättigad till skolskjuts eller inte. Det är viktigt att alla behandlas lika säger Hannele Dalman, samordnare i Uddevalla kommun.

Pst, du vet väl att du bara får leverera gångvägnät till NVDB via ett eget verktyg, typ TNE Editor? 😉

Som alltid, tänk på att vara ute i god tid och ta det lugnt på vägarna i sommar så ses vi i höst igen!

Hälsningar från Micke och teamet inom trafik och gata