23 June 2023
Reza flyttade hundratals mil för att arbeta i Karlskrona
Reza har knappt hunnit arbeta på kontoret i två månader innan nyfikenheten tar överhand i marknadsteamet. Hur känns det egentligen att flytta med familjen till ett helt nytt land och börja arbeta på ett företag vars kundgrupp består av svenska kommuner och organisationer? Och hur är det att bo i en stad vars stadskärna är belägen på en ö mitt i en vacker skärgård (nej vi är inte alls partiska)? Vi vill veta allt!
Berätta om din roll på företaget Reza!
– Jag arbetar som systemutvecklare, främst med frontend-utveckling. Jag är utbildad inom IT och mjukvaruutveckling och har arbetat med utveckling i såväl Iran som Turkiet.
Hur kom du i kontakt med oss?
– Jag blev kontaktad av ett rekryteringsbolag som undrade om jag var intresserad av att arbeta som utvecklare på S-GROUP Solutions (numera Sokigo), något som jag gladeligen tackade ja till. Att få möjlighet att leva och arbeta i Sverige är något jag verkligen värdesätter. Dessutom tycker jag att Karlskrona är en stad i precis lagom storlek för att starta ett nytt liv och ser fram emot att komma till rätta här.
Vad var ditt första intryck av Sverige?
– Jag känner mig verkligen välkommen här. Folk bemöter en med ett leende och man blir väl behandlad. Jag blev överraskad över hur många som pratar engelska här, allt från barn till äldre människor. I Turkiet var det inte lika vanligt så där var det ibland svårt att kommunicera.
Har det varit enkelt att komma till rätta rent praktiskt i Sverige?
Reza berättar att han fått hjälp med allt praktiskt via rekryteringsfirman. Dessvärre har familjens ID-handlingar tagit längre tid än väntat. Det har ställt till det lite för familjen då de exempelvis inte kunnat skaffa bankkonton (vilket krävs för löneutbetalning eller möjlighet att betala med kort), sätta upp sig på dagiskö eller anmäla sig till svenskundervisning.
– Jag var hos tandläkaren nyligen och då de inte tog emot kontanter gav de mig en faktura och hänvisade mig till banken, men inte heller de ville ta emot kontanter. Vad gör man då? Reza slår uppgivet ut med händerna men kan inte låta bli att skratta.
Han berättar vidare att han har stor hjälp av sina kollegor i vardagen. De tipsar om platser att besöka och butiker där han kan hitta det han behöver. Dessutom så tycker han att det är roligt att ge sig ut och upptäcka sin hemstad på egen hand med familjen.
Ser arbetet väldigt annorlunda ut i Sverige jämför med Iran eller Turkiet?
– De är ganska lika till antalet arbetstimmar och dagar. I Iran är man traditionellt bara ledig på fredagar. I en del yrken, exempelvis IT är det torsdag och fredag som är helg. Även kalendern är annorlunda i Iran då året börjar i april hos oss.
Sedan finns det en del begränsningar i arbetet som utvecklare i Iran då det exempelvis förekommer vissa begränsningar online.
Viktigt att komma in i kulturen
Familjen bor för närvarande på hotell, något de fått hjälp med av företaget, men om ett par veckor flyttar de in i sitt nya hem. Fram till dess väljer Reza att arbeta heltid på plats på kontoret. Leende förklarar han att med en fyraåring hemma får hemarbetet vänta tills han har ett arbetsrum att stänga in sig i. Dessutom menar han att det är viktigt för honom att vara på plats så mycket som möjligt under de två till tre första månaderna för bygga en bra relation till sina kollegor, lära sig kulturen och att ha dem nära till hands om han behöver fråga om något.
Bara en sådan sak som att äta lunch på kontoret innebär ett annorlunda sätt att tänka.
– Man upplevs i allmänhet som ganska oförskämd om man sätter sig vid ett lunchbord med folk man inte känner. Här är det snarare så att man upplevs som oförskämd om det finns plats vid ett bord men man väljer att sätta sig vid ett eget.
Appropå mat, vad tycker du om maten här i Sverige?
– Jag gillar den. Vi brukar varva maten vi är vana vid att laga hemma med svenska maträtter. Dessutom gillar jag hur stort utbud av färdigrätter det finns här i Sverige. Det är jättesmidigt om man varit iväg och uträttat ärenden en hel helg (det har blivit några turer till IKEA) och inte hunnit ordna med matlådor till jobbet.
Att anpassa sig till ett annat klimat
Jag frågar Reza hur han trivs i Karlskrona och han berättar att han gillar storleken på staden och den vackra miljön. Temperaturen har såklart varit lägre än vad han är van vid och vid tillfället för intervjun, då temperaturen fortfarande låg ovanligt lågt för att vara i maj, säger han med ett skratt:
– De säger att det är vår, men jag känner det inte!
Vidare frågar han om det är möjligt att simma i havet på sommaren då han läst att temperaturen ofta inte är högre än 22-24 grader i luften under den svenska sommaren. Jag försäkrar honom om att det går, förutsatt att man som undertecknad inte är badkruka.
Angelägen om att lära sig svenska
Vi närmar oss slutet av vårt samtal och Reza berättar att han ser fram emot att lära sig det svenska språket. Han upplever att grammatiken är svår men är övertygad om att det ska gå bra att lära sig. Under vårt samtal har det tydligt framgått att han är en person med väldigt positiv attityd. Han har redan tränat in några svenska ord och fraser som kan vara till hjälp exempelvis när han ska handla och uträtta ärenden.
Rezas tips till andra som funderar på att flytta till Sverige och jobba
- Var tålmodig – jag startade min resa i september, det tog 6 månader att komma hit. Var medveten om att pappersarbetet tar tid. Håll kontakten med myndigheter och ha tålamod.
- Förbered dig på att äntra en helt ny värld och ta en sak i taget. Det är svårt att hantera allt nytt på en gång.