Hur arbetar ni med trygghetssamordning?
Beslut om metod/åtgärdsplan behöver fattas innan den 1 juli 2024
Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, som trädde ikraft den 1 juli 2023, ställer ökade krav. Inte minst när det gäller att kunna utbyta nödvändig information mellan samverkande parter i arbetet med trygghetssamordning – parter som inte helt sällan arbetar i olika system. Innan den 1 juli 2024 behöver ni ha fattat beslut om metod/åtgärdsplan för ert brottsförebyggande arbete.
Har ni verktyg för ett effektivt brottsförebyggande arbete?
Med vårt projektstöd Trygghetssamordning, som baseras på Brottsförebyggande rådets handledning i Effektiv Samordning för Trygghet, och de standardverktyg som finns i ArcGIS-plattformen är det enkelt att skapa ett digitalt och sammanhängande arbetsflöde för rapportering, handläggning, samordning, presentation och analys av incidenter. Och ni säkrar samtidigt att all information ser enhetlig ut och når samtliga samverkande parter.
Fördelar för er som kommun
- Den insamlade datan hanteras direkt i ArcGIS-plattformen. Det innebär att ni äger er data och kan återanvända den sömlöst – där ni önskar.
- Ni får en komplett lösning för ert trygghetsarbete och spar på så sätt tid och resurser jämfört med att behöva bygga en egen lösning.
Observera att dashboarden i bild är baserad på påhittad testdata.
Inspireras av Karlskrona!
Flera av Sveriges kommuner, större som mindre, använder vår lösning för trygghetssamordning – Karlskrona kommun var först ut. Ta del av kommunens handbok Effektiv Samordning för Trygghet, där de beskriver sin arbetsprocess och hur de går tillväga för att uppnå en så framgångsrik samverkan som möjligt: