28 april 2025
4 nyheter i vårens release av ArcGIS Urban!
ArcGIS Urban är modelleringsverktyget som på ett unikt sätt bidrar till att utveckla kommunal verksamhet inom fysisk planering. Vårens release innehåller flera nyheter som underlättar arbetet för dig som planarkitekt – låt oss presentera 4 av dem närmre!
Nytt gränssnitt för projekt
Nu har gränssnittet för Projekt blivit mer användarvänligt och har flera nya smarta funktioner. Det gör det möjligt för dig att:
- Importera 3D-modeller direkt i ArcGIS Urban och spara analysresultat för 3D-analyser, såsom siktlinjer och skuggstudier.
- Enkelt selektera flera objekt på samma gång vilket förenklar din redigering.
- Klicka på miniatyrbild för den bakgrundskarta du vill använda i lagerlistan.
- Välja att tända och släcka importerade 3D-modeller och dina egna 3D-skisser var för sig.
- Se dina skissade 3D-volymer för andra närliggande projekt i redigeringsläget för Projekt.
Importera 3D-modeller direkt i ArcGIS Urban
En riktigt efterlängtad nyhet är att du som planarkitekt nu på egen hand kan importera en 3D-modell, som till exempel mer detaljerade BIM-modeller från konsult eller skisser från SketchUp, direkt i ArcGIS Urban! Tidigare har du behövt ta hjälp av er GIS-avdelning, eftersom det krävts tillgång till ArcGIS Pro för att importera 3D-modeller.
- När du importerar din modell till ArcGIS Urban kan du placera den manuellt eller genom att addera koordinater. Vid behov kan du även ändra skala för din modell.
- Du kan importera flera 3D-modeller och det går bra att kopiera 3D-modeller mellan scenarier.
- Du kan importera 3D-modeller till Projekt och även se dem i Planer. Och om du vill kan du addera 3D-modellen som ett kontextlager till Planer, eftersom det automatiskt skapas ett Scene Layer i ArcGIS Online när du gör din import.
- Det gör det möjligt att importera 3D-modeller för såväl planerad bebyggelse som befintliga signaturbyggnader med karaktäristisk arkitektur, som era invånare känner till och kan relatera till.
- Du kan importera 3D-modeller i en rad olika format – Collada (.dae), .obj, IFC, usdz, gltf, gld, dwg och fbx.
- Storleken på importerade 3D-modeller bör inte överskrida 100 MB. För bästa prestanda rekommenderar vi dig att använda en 3D-modell som är högst 32 MB. Vid behov kan du optimera detaljerade texturer på era 3D-modeller, då dessa kan ta stor plats.
Georeferera bilder direkt i ArcGIS Urban
En annan efterlängtad nyhet är att kunna georeferera bilder direkt i ArcGIS Urban. Det kan handla om en illustrationsplan till en detaljplan eller etappindelning för utveckling i olika scenarier, som kan tydliggöra kommande utveckling och skapa en god visualisering för invånare och andra intressenter.
- Du kan placera din bild med hjälp av kontrollpunkter och du kan även snappa mot planområdet. Om du har överlappande bilder kan du även välja vilken som ska ligger överst och du kan också kopiera georefererade bilder mellan scenarier.
- Funktionaliteten för att georeferera bilder finns i Planer i ArcGIS Urban, men precis som för import av 3D-modeller skapas det automatiskt ett objekt i ArcGIS Online, ett Media Layer, och detta går bra att addera som kontext för Projekt. Möjligheten finns även i Map Viewer i ArcGIS Online.
- På det sättet kan du som planarkitekt arbeta mer självständigt i ArcGIS Urban.
Spara analysresultat i ArcGIS Urban
För att på ett tydligt sätt visa hur kommande utveckling påverkar omgivningen finns nu möjligheten att spara analysresultat från skuggstudier, siktlinjer, siktområde och höjdprofil.
- Ett exempel är att spara resultatet för skuggstudier från specifika datum under året – såsom vår-/höstdagjämning och sommar-/vintersolstånd – för att se hur bebyggelsen skuggas eller inte skuggas under olika säsonger.
- En värdefull ny funktion för siktlinjer är att du kan ange exakt vart siktlinjen ska utgå ifrån, till exempel i ögonhöjd. Det gör resultatet mer exakt och ger en god indikation på hur kommande bebyggelse förhåller sig till omgivningen.
- Dessa funktioner är för närvarande möjliga i Projekt.