Så arbetar Vadstena kommun i GEOSECMA Fysisk planering
Ny detaljplan vann laga kraft i somras
Ett och ett halvt år har gått sedan vi intervjuade Nasos Alexis, planarkitekt/GIS-samordnare på Vadstena kommun, för att ta del av hans intryck som ny användare av GEOSECMA Fysisk planering. Vid den tidpunkten var han ensam planarkitekt på kommunen och hade precis påbörjat arbetet med att ta fram en digital detaljplan i enlighet med Lantmäteriets nya krav på digitalt tillgängliggörande.
Strax innan sommaren 2023 blev ovan nämnda detaljplan den första, upprättad enligt de nya föreskrifterna, att vinna laga kraft i Vadstena kommun.
– GEOSECMA Fysisk planering har levt upp till våra förväntningar och mer än så, konstaterar Nasos Alexis.
Vid vår återkoppling får vi dessutom veta att Nasos fått förstärkning på avdelningen i form av nya kollegan Karin Schalin. Karin är samhällsplanerare och har arbetat på Vadstena kommun sedan början av året.
Tillgängliga detaljplaner i digitalt format – på en karta!
– En stor fördel med att arbeta i GEOSECMA Fysisk planering är att jag kan publicera samtliga planer internt i vår GIS-plattform och därmed göra dem tillgängliga för mina kollegor och för nämnden i sitt digitala format, på en webbkarta, berättar Nasos entusiastiskt.
Han förklarar att han valt att skapa olika interna grupper i GEOSECMA webb där samtliga medarbetare lätt kan hitta den information de söker, utifrån vilket skede planen befinner sig i. På samma sätt har han grupperat planerna i deras externa kartportal.
Smidig process där ändringar syns direkt på webben
– Det finns inget behov av att konvertera eller föra över data till någon annan datakälla. Kartapplikationerna, både internt och externt, läser från samma plandatabas. Om jag behöver göra en ändring i en plan som är under framtagande eller som vi bearbetar inför ett planskede, så gör jag den i GEOSECMA Fysisk planering och det syns direkt i kartan. Det enda jag behöver göra är att publicera om gruppen, om jag har lagt till några nya bestämmelser som inte redan fanns.
Jag har svårt att se hur den här processen kunde vara smidigare, berättar Nasos och visar på skärmen hur han går tillväga.
Användarvänligt verktyg för handläggningsarbetet
När vi frågar om de upplever att handläggningstiderna kring detaljplaner har blivit kortare sedan de började arbeta i GEOSECMA Fysisk planering menar Nasos på att det är en svår fråga att besvara då även kraven på en detaljplan förändrats under den tiden. Dels syftar han på Lantmäteriets krav på att planer ska publiceras i digitalt format, dels menar han på att Boverkets föreskrifter har gjort arbetet med att ta fram en detaljplan mer komplicerat.
– På grund av de ändrade kraven skulle jag säga att handläggningstiden har ökat. Men GEOSECMA Fysisk Planering har definitivt hjälpt oss att göra övergången smidigare genom att vara användarvänligt och ganska enkelt att förstå och börja arbeta med, även om man inte har lång bakgrund inom GIS.
Det kan Karin intyga! tillägger han glatt och vänder sig till sin kollega som nickar instämmande.
– Jag tycker att programmet är väldigt användarvänligt och lätt att navigera sig i, sedan behöver man ju såklart lära sig vilka verktyg man ska använda och till vad. Men jämfört med de verktyg jag använde i skolan känns detta faktiskt lite enklare.
Karin berättar att hon fick en bra grund att stå på i kursen för GEOSECMA Fysisk planering. Men då det dröjde en tid från kurstillfället till dess att hon faktiskt började arbeta i modulen har även Nasos hjälp varit enormt värdefull för henne.
Vad arbetar ni med i GEOSECMA Fysisk planering just nu?
– Som jag berättade inledningsvis vann vår första detaljplan sedan införandet laga kraft i somras och just nu bearbetar vi ytterligare en, som varit uppe på samråd, för granskning. Utöver det så är vi i inledningsfasen för ytterligare ett ärende där vi tagit fram ett första utkast i GEOSECMA Fysisk planering och hållit en presentation för intressenten. Samtliga ärenden är för bostadsändamål.
Vi jobbar även med ett planärende för ett nytt verksamhetsområde där vi har genomfört samråd och granskning. Inför nästa skede har vi importerat planen från CAD till GEOSECMA Fysisk planering och kommer att fortsätta handläggningen i modulen, berättar Nasos.
Tips till andra kommuner
När det är dags att avrunda vårt samtal och vi avslutar med att be Nasos och Karin skicka med sina bästa tips till andra kommuner som precis börjat arbeta i GEOSECMA Fysisk planering är de rörande överens om en sak: Våga prova!
– Allt är nytt i början. Låt er inte avskräckas av att ni exempelvis är vana vid CAD. Ni kan fortfarande använda era CAD-baserade verktyg för att skissa och rita gränslinjerna, men det är förmodligen det enda som ni kommer att vilja göra i CAD när ni har vant er vid GEOSECMA Fysisk planering. Kliv på tåget, så att säga, och ni kommer inte att titta tillbaka igen, avslutar Nasos.