Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Så skapade Östersunds kommun en digital planmosaik

Efter fyra års målmedvetet arbete har Östersunds kommun tagit ett stort digitalt kliv inom kommunikation kring planprocessen. Med hjälp av intern samverkan och moderna digitala verktyg har kommunen lyckats skapa en enhetlig planmosaik som gör verklig nytta internt och snart även externt.

Målbild – enklare planinformation för alla

Projektet har delvis tagit avstamp i att Sveriges kommuner, sedan den 1 januari 2022, är skyldiga att digitalt kunna tillgängliggöra nya detaljplaner och planbeskrivningar. Att dessutom hantera även äldre detaljplaner på detta sätt är ett val Östersund själva fattat och motivet för detta har varit tydligt: att göra det lättare att förstå och använda planinformationen, både för medarbetare och medborgare. I takt med att efterfrågan på tydlighet och tillgång till planunderlag ökat, växte idén om en digital planmosaik fram – en yta där alla gällande detaljplaner tydligt visualiseras och har strukturerats enligt Boverkets föreskrifter (BFS 2020:5).

GIS-ingenjörerna Julia Färdvall och Elin Jönsson har varit drivande i arbetet. De berättar att målbilden varit tydlig hela vägen – informationen ska gå snabbt att hitta och vara lätt att förstå – oavsett om det är en bygglovshandläggare, en kollega i kundcenter eller en extern exploatör som söker svar.

Vikten av organisering

En viktig nyckel till framgång, enligt Elin och Julia, har varit kommunens interna strukturer. Redan från start formades både en styrgrupp av chefer och en remissgrupp med deltagare från plan- och byggenheten, kommunala lantmäterimyndigheten och andra betydelsefulla verksamheter. Detta säkrade bred förankring och smidig framdrift.

Dessutom har andra delar av organisationen – som mätpersonal och arkivarier – spelat en nyckelroll i att säkerställa kvalitet, fylla informationsluckor och tränga ner i planhistorik.

– Det finns enormt mycket erfarenhet internt vilket ger oss stora möjligheter att dra nytta av varandra, säger Elin.

– Och vi har också många kollegor som arbetat väldigt länge inom kommunen som sitter på ovärderlig historik, tillägger Julia.

Leda vägen utan karta

Att ligga i teknikens framkant kommer med utmaningar. Eftersom målbilder och förutsättningar varierar från kommun till kommun har Östersund haft begränsade möjligheter att “kika över axeln” och inspireras. Därför har det varit extra viktigt att våga prova sig fram – och att be om hjälp.

 

Från internt till externt – på väg mot öppen planinformation

Idag är planmosaiken publicerad internt och testas av kollegor inom kommunens plan- och byggverksamhet. Nästa steg är att göra den tillgänglig för alla anställda, för att till hösten öppna upp även för invånare och externa aktörer.

Det innebär en stor förändring i hur medborgare får tillgång till planinformation – från långsamt grävande i PDF-arkiv till intuitiv navigering direkt i en webbkarta. Kundcenter kan lättare ge svar, och intressenter kan själva hitta den data de behöver.

Verktyg som gör jobbet möjligt

En avgörande faktor för projektets framgång har varit rätt digitala verktyg. Planmosaiken ska inte bara skapas – den ska också förvaltas, uppdateras och nyttjas på ett effektivt sätt.

Här har systemstöd som PlanDirekt spelat en viktig roll. Genom ett webbaserat gränssnitt kan kommunen sömlöst sammanföra de äldre, tolkade, detaljplanerna med de nya för att skapa en enhetlig och levande planmosaik.

Slutsats: Värdet av att våga börja

Östersunds kommuns arbete är ett gott exempel på vad som händer när vision, organisation och teknik drar åt samma håll. Genom att digitalisera och strukturera sin planinformation har kommunen både rustat för framtiden och förenklat vardagen – för personal, invånare och samarbetspartners.

Budskapet från Julia och Elin är tydligt: vänta inte – börja, våga be om hjälp, och nyttja den kunskap som redan finns i organisationen.