Digital översiktsplan
I detta projektstöd hjälper vi er att etablera verktyg och struktur för att lagra, ajourhålla och visualisera översiktsplaner digitalt – allt i en och samma lösning. Tillsammans lägger vi grunden för kontinuerlig digital översiktsplanering!
Datadriven översiktsplanering enligt Boverkets modell
Utgångspunkt är Boverkets ÖP-modell med dess bestämmelsekoder, samt INSPIRE-direktivets HILUCS-koder för mark- och vattenanvändning – paketerade i vår strukturerade datamodell. Det ger er en översiktsplan som är anpassad till svensk och europeisk standard, men som också möjliggör anpassningar till era specifika lokala behov.
Vi vet att det finns behov av två olika översiktsplaner – en som vinner laga kraft och låses och en som kan fungera som en experimentlåda att testa och experimentera i fram till nästa version – och vår modell ger er båda möjligheterna. Det innebär att planen och planeringsunderlaget hanteras på ett samlat sätt, under både samråd och granskning, innan den antas och slutligen vinner laga kraft.
Digitala översiktsplaner från verkligheten
Hur arbetar andra kommuner med vår lösning för digitala översiktsplaner? Besök vår samlingssida för att se exempel på planer som är framtagna med hjälp av vårt projektstöd
Ökat deltagande och förståelse genom interaktivitet och digital dialog
Vi hjälper er att nå ut med översiktsplanen på ett sätt som främjar tillgänglighet och medborgardialog och som når målgrupper som vanligtvis inte engagerar sig i samrådsskedet.
Vi visar hur ni utnyttjar det användarvänliga gränssnittet i StoryMaps för att låta kartor, bilder, film och annan media berika er berättelse. Inbyggda möjligheter för läsaren att interagera med presentationen hjälper till att ytterligare fördjupa förståelsen och skapa ett interaktivt och digitalt samrådsförfarande. En fördel för både kommun och medborgare!
Översiktsplanering med hänsyn till klimat och hållbarhet
Översiktsplanen har en central roll i arbetet för att nå fler av de globala mål för hållbar utveckling som FN har satt upp i Agenda 2030. Ekonomisk tillväxt, samt social och miljömässig hållbarhet är kritiska för måluppfyllnad.
Vi visar hur ni kan ta fram 3D-material för klimatanalyser och klimatanpassning, planinformation och simuleringar för att tydliggöra översiktsplanens intention att nå de globala målen för hållbar utveckling.
Upplägg och omfattning
Projektstödet omfattar följande steg – vi definierar tillsammans önskat innehåll och resultat:
Översiktsplan ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv
Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, har Sveriges kommuner ett ansvar att arbeta med brottsförebyggande åtgärder på ett samordnat, effektivt och kunskapsbaserat sätt. De stora dragen för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i hela kommunen formuleras i översiktsplanen.
Boverket rekommenderar att kommuner, i samband med den dialog som sker med allmänheten under planens aktualisering, diskuterar trygghetsfrågan. Detta för att skapa förståelse hos invånare och övriga samhällsbyggnadsaktörer för vad som går att påverka med fysisk gestaltning, och vilka andra åtgärder som behöver vidtas för att uppnå en ökad trygghet i samhället i stort.
Med de verktyg som ingår i den digitala översiktsplanen kan ni arbeta med digital medborgardialog för att skapa diskussion kring brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete på bred front, enligt Boverkets rekommendationer. För en effektiv samordning av trygghetsskapande planer och insatser erbjuder vi projektstödet Trygghetssamordning, som gör det möjligt att snabbt skapa ett digitalt och samordnat arbetsflöde kring trygghetssamordning.