Produktägare med mångårig erfarenhet av verksamhetsnära lösningar

För knappt ett halvår sedan tog Daniel Mattsson sig an en ny roll som produktägare för Sokigos VA-verksamhet. Möjligheten kom upp i samband med att S-GROUP Solutions blev en del av Sokigo AB vid årsskiftet. Tillsammans med sitt nya team driver han nu utvecklingen av GEOSECMA för VA, som är Sokigos lösning för att leverera marknadens mest moderna arbetsflöden och verktyg som stöd för Sveriges smartaste VA-nät. Daniel arbetade tidigare som produktägare för Mark och Gata på Sokigo.

– Det är en otroligt spännande fas att komma in i och jag ser framför allt fram emot dialogen med kund, att få ökad förståelse i hur Sveriges VA-organisationer arbetar, vilka problem som är viktigast att lösa så att vi kan fortsätta hjälpa dem, berättar han entusiastiskt.

Spännande resa med GEOSECMA för VA

Det blir en händelserik höst för Daniel som både ska ut i landet och träffa användare för att prata VA, systemstöd och utveckling, samt presentera systemet och de olika förmågor som finns i modulerna via regelbundna digitala sändningar. Han kommer även att medverka i utvecklingen framåt tillsammans med sina kollegor.

– Det ska bland annat bli intressant att se hur de olika system som nu finns i Sokigo kommer att jacka i varandra och bli ännu bättre.

Möjlighet att rapportera och uppdatera direkt i mobilen

Daniel förklarar att GEOSECMA för VA med sina fyra moduler är ett otroligt kraftfullt verktyg. Samverkan mellan de olika delarna bidrar till att VA-organisationen nyttjar sitt data på ett väldigt effektivt sätt, t.ex. rörinspektioner i kombination med annan data blir automatiskt till underlag för att planera var man bör förnya sitt VA-nät. När vi ber honom lyfta ett exempel på hur systemet kan underlätta arbetsflödet i en VA-organisation nämner han den mobila hanteringen som ett sådant exempel.

– Tänk dig att du arbetar med drift och underhåll och sitter på kontoret och skapar underhållsprojekt och arbetsorder i din dator samtidigt som din kollega ute i fält tar emot dem via en app i mobilen. Du kan sedan enkelt följa din kollegas uppdateringar ute i fält via ett Gantt-schema i modulen. Just den mobila kopplingen tycker jag är väldigt kraftfull och nödvändig för att få en effekt i verksamheten av att digitalisera.

Fokus på att skapa användarvänliga lösningar

Daniel berättar att han har erfarenhet av VA utifrån tidigare arbete med att utveckla produktfamiljen Flex. Hans fokus har, oavsett vilket kommunalt verksamhetsområde han tidigare jobbat med, varit att skapa verksamhetsnära lösningar som effektiviserar användarnas arbetsflöden och sparar tid och pengar åt dem.

– Här är användarnas input av stort värde för mig. Jag ser verkligen fram emot att komma ut och träffa dem, understryker han återigen.

Erfarenhet av att arbeta med ArcGIS internationellt

Daniel har en utbildning som GIS-ingenjör som han sedan byggt på ytterligare med en civilingenjörsutbildning inom samhällsbyggnad. Han berättar att han arbetat en hel del med ArcGIS (som är underliggande teknisk plattform för GEOSECMA för VA), både under utbildningen och under den anställning på Sweco som följde efter examen.

– Jag jobbade med en hel del olika GIS-projekt på Sweco Position. Både mot kommun och privata kundgrupper. Jag arbetade även utomlands en del. Bland annat var jag nere i Tanzania och utbildade i ArcGIS på ett elkraftbolag.

Daniel berättar att han därefter tog tjänstledigt och åkte till Afghanistan och stöttade de finska och svenska trupperna med geografiska data på plats.

– Det var superintressant. Att se och analysera hur kan kartor göra nytta direkt i verksamheten. Det var väl där någonstans jag kom in på spåret som senare ledde till att jag i slutänden blev produktägare. Intresset för kartstöd och hur man kan komma in med, och utveckla, bra tekniska lösningar i ett arbetsflöde.

Spännande utvecklingsresa

Väl hemma i Sverige flyttade Daniel till Mora och tog anställning som konsult på Tekis (ett företag som likt S-GROUP Solutions senare fusionerades in i Sokigo) där han arbetade med bland annat införandeprojekt och att konvertera databaser. Han kom sedan in på gatusidan där han utvecklade stöd för bland annat beläggningsplanering och fick rollen som produktspecialist och slutligen produktägare för dåvarande Tekis Gata.

Starkt och kompetent team

Vårt samtal börjar närma sig sitt slut och vi frågar Daniel om det är något han vill tillägga gällande sin nya roll.

– Jag måste säga att jag har fantastiska kollegor omkring mig. Det är ett roligt och väldigt kompetent gäng – allt från utvecklare till verksamhetsspecialister. Ett starkt team, avrundar han med ett leende.