Träd framför byggnad i stadsmiljö

Trädens integrering i samhällsplanering:

En nödvändig komponent för hållbara kommuner

Träd spelar en avgörande roll i att skapa hållbara och trivsamma miljöer i Sveriges kommuner. Utöver de estetiska aspekterna fungerar de som naturliga luftrenare genom att absorbera föroreningar och bidrar även till att reglera temperaturen. Detta är särskilt viktigt i tätbefolkade stadsområden.

Optimal trädplanering med ArcGIS

För att effektivt integrera träd i samhällsplaneringen är det nödvändigt att ge dem en central roll i planeringsprocessen. Detta inkluderar identifiering av lämpliga grönområden och trädplatser genom analys av markanvändning och topografi.

Jessica Svännel, Region Gotland, talade under konferensen ArcGIS & GEOSECMA Användarkonferens 2023 om värdet av gröna värden i digital samhällsplanering. Ta del av en kort summering av det hon lyfte.

GIS som verktyg för intelligent trädintegration

Med ArcGIS och GEOSECMA for ArcGIS finns alla möjigheter för att integrera träd på ett intelligent sätt i samhällsplaneringen. Dessa verktyg möjliggör skapandet av detaljerade kartor och även analyser av befintliga grönområden och träd. Genom att underlätta identifieringen av optimala platser för ny grönska och trädplantering spelar dessa verktyg en avgörande roll. Användaren kan även simulera framtida förändringar i landskapet och förutsäga konsekvenserna av olika beslut inom planeringsprocessen. Detta resulterar i kommuner som inte bara är funktionella och attraktiva, utan också motståndskraftiga mot framtida utmaningar.

Integrering av träd i samhällsplanering med ArcGIS Urban

ArcGIS Urban är ett mycket användbart verktyg när man vill integrera träd i samhällsplaneringen. Om ni har gjort en trädinventering är detta information ni kan använda i ArcGIS Urban. Man kan också använda ArcGIS Deep Learning-verktyg för att identifiera träd i laserdata från Lantmäteriet.

3D-visualisering: 3D-modeller som gör det möjligt att visualisera trädens placering och deras inverkan på stadslandskapet.

Analys av grönområden: översiktsplaneraren kan analysera befintliga grönområden och identifiera var nya träd bäst kan planteras för att maximera klimatanpassningen. Genom att analysera befintliga träd och deras potential för svalka i stadsrummet kan kommunen även identifiera var nya träd bäst bör placeras med till exempel MSBs kartering över värmestress i urbana miljöer som underlag

Scenarioanalys: simulering av olika scenarier för att se hur förändringar i trädplanering kan påverka staden över tid.

Samverkan med invånare: engagera medborgarna i planeringsprocessen genom att visa potentiella projekt och samla in feedback, vilket främjar ett gemensamt ansvarstagande för stadsgrönska.

Genom att integrera träd i samhällsplaneringen kan svenska kommuner skapa hållbara, attraktiva och resilienta miljöer för sina invånare.
Besök vår webbapp och inspireras av 14 modeller skapade av våra kunder från norr till söder: Webbapp – ArcGIS Urban.

Värmekartering och trädtäckning

Inspirera medborgare

Det är inte bara träd som bidrar till hållbara och trivsamma miljöer. All form av grönska bidrar. Med hjälp av ArcGIS StoryMaps kan er kommun skapa pedagogiskt och inspirerande material riktat mot invånarna. Genom att utbilda, uppmuntra och inspirera invånarna kan kommun och privatpersoner tillsammans arbeta för att skapa ett hållbart och hälsosamt samhälle med ekologisk mångfald. Ett fint exempel är Lomma kommuns Digitala trädgård, där man bland annat lyfter fram vilka fördelar ett träd i trädgården kan innebära för både biologisk mångfald och bostaden.

Lomma - digital trädgård