Mullsjö kommun presenterar digital översiktsplan i ArcGIS StoryMaps
När kollegorna Lina, Fanny och Ofelia på plan- och byggenheten i Mullsjö kommun skulle starta i gång arbetet med en ny översiktsplan förra året var de rörande överens om en detalj – den skulle vara digital.
Ofelia berättar att de sett flera kommuner presentera sina detaljplaner i ArcGIS StoryMaps och gillade formatet och tydligheten i det. Efter att ha utforskat möjligheterna föll valet på att investera i ArcGIS Pro, en kraftfull GIS-plattform som erbjuder ett brett utbud av funktioner och verktyg för avancerad geografisk hantering, analys och visualisering av geografiska data. Med applikationen ArcGIS StoryMaps har de på ett enkelt och visuellt tilltalande sätt kunnat presentera sina planer. De har köpt in och utbildat sig i GEOSECMA Fysisk planering för konstruktion av sina detaljplaner.
– ArcGIS ger oss väldigt bra verktyg som kommer att ge ett jättelyft till kommunen. Redan nu märker vi en stor skillnad mot vår tidigare översiktsplan som var väldigt statisk i jämförelse med vår nya, berättar Lina Helgegren, Plan- och byggchef, Mullsjö kommun.
Se Mullsjö kommuns översiktsplanering
ArcGIS-plattform öppnar upp för nya möjligheter
De tre kollegorna ser stora fördelar med ArcGIS i sin verksamhet och berättar att deras ambition är att översiktsplanen ska vara ett verktyg som kan användas av flera verksamheter i kommunen.
– Med de verktyg vi har nu blir det lite som att vi skapar en kartportal där andra verksamheter, exempelvis bygglov, kan använda den som underlag i sitt arbete, förklarar planarkitekten Fanny Nord Petersson.
Trygghetssamordning
Lina berättar att deras stora satsning gett ringar på vattnet och att nya införanden redan är på gång.
– Vi ser jättestora nyttor med det här, inte bara för oss utan det öppnar upp möjligheter för hela kommunen. Vi kommer exempelvis att ha ett införande av projektstödet Trygghetssamordning inom kort, vilket möjliggjorts på grund av implementeringen av ArcGIS.
Ofelia Singfjord, planarkitekt, nickar instämmande och berättar att den kollega som arbetar med säkerhetssamordning i kommunen har genomgått en process liknande deras med översiktsplaneringen, då lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft förra året.
– Jag upplever att fler verksamheter har blivit inspirerade och hittar olika sätt att använda ArcGIS-verktygen på nu när vi kunnat visa översiktsplanen.
Styrka i att kunna analysera och visualisera
Lina lyfter också att de verktyg som finns i ArcGIS-plattformen ger fantastiska möjligheter till analyser, inte bara kopplat till plan- och byggenheten utan till helheten.
– Man pratar mycket om kvalitet och hur man kan höja den i en kommun. Då är det viktigt att ha ett tydligt underlag för hur nuläget ser ut och där är GIS ett starkt verktyg. Här har vi möjlighet att göra analyser och visualisera dem för politiken.
– Jag tror att de visuella analyser och områden vi har kunnat visa upp under arbetet med översiktsplanen har varit en nyckel till att processen gått så bra. Vi har fått mycket positiv feedback från den politiska styrgruppen gällande att det varit så tydligt och lätt att förstå vad vi föreslagit, bekräftar Fanny.
Levande underlag underlättar medborgardialog
Lina fortsätter med att berätta hur allt i översiktsplanen blivit mer levande. Allt de gör i kartan hamnar på en exakt position och lägger de exempelvis in en linje kan en medborgare zooma in och se exakt hur den ligger i förhållande till dennes fastighet. Hon menar att det är ett fantastiskt verktyg för att främja medborgardialogen. Fanny instämmer och delar med sig av sina intryck från mötet med invånarna.
– Nu när vi har varit ute på samråd märker vi att kommuninvånarna är lite imponerade och tycker att det är roligt att kommunen gjort ett sådant framsteg digitalt. Det är verkligen ett jättelyft.
Tidsparande med allt underlag samlat på en plats
Vi pratar om hur de ser på arbetet framåt med de nya förutsättningar de fått. Ofelia ser en stor skillnad i arbetet med detaljplaner nu då de har en GIS-plattform där de kan börja lägga in sitt underlag.
– Det kommer att bli ett stort lyft att kunna tända och släcka olika lager medan vi arbetar. Vi kommer exempelvis att kunna använda skyfallskarteringen ihop med det vi ritar i en detaljplan. Vi kommer att kunna kombinera så mycket mer än vad som varit möjligt tidigare, förklarar hon.
– Ja verkligen. Det kommer också att spara oss en massa tid att inte behöva gå in i både en intern kartportal och ut bland olika myndigheter för att kolla på de olika delarna i detaljplanen, nu finns allt samlat i plattformen, säger Fanny.
Kontinuerlig ajourhållning och kostnadsbesparing
Lina håller med sina kollegor och bekräftar värdet i att ha gått över till att arbeta med ArcGIS. Hon ser stora möjligheter för utveckling av hela kommunens verksamhet med hjälp av de underlag de nu kan ta fram. Som exempel nämner hon att Fanny hjälpte Gata-Park att rita ut nya snöröjningskartor då det tidigare underlaget var gammalt och förklarar att man då kan komplettera upp dem och sedan hålla dem i ajourhållning hela tiden. Tidigare har de varit mer beroende av upphandlade konsulter till sådana uppdrag.
– Det kommer verkligen att revolutionera kommunen att ha dessa digitala underlag. Tidigare har man gjort ett underlag en gång som levererats i en PDF. Nu har vi i stället ett levande underlag med betydligt bättre ajourhållning. Det är en stor vinst.
Intensiv och smidig inlärningsperiod
Kollegorna har haft en ganska snäv tidsram för införandet då de haft en tidspress på att leverera ett samrådsförslag. Under en kort period fick de lägga allt annat åt sidan och bara fokusera på implementering av samt utbildning i ArcGIS-plattformens alla möjligheter.
– Vi har både gått över till ArcGIS Pro för att kunna nyttja ArcGIS Storymaps och börjat arbeta i modulen GEOSECMA Fysisk planering, så det har varit mycket förändringar på en gång. Vi har inte varit med om ett sådant här införande tidigare eller arbetat i GEOSECMA for ArcGIS, men från det att vi startade i gång har allt gått väldigt smidigt. Införandet har varit organiserat och välplanerat och vi har haft både avstämningsmöten och utbildningar längs vägen med Sokigo som varit till stor hjälp, berättar Lina.
Fanny flikar in att de tre kollegorna dessutom har haft en lite speciell situation då de inte har någon GIS-ingenjör i kommunen.
– Det har legat på vårt bord att hantera allt från system till produktion av kartor och texter och jag tror att vi har ställt frågor som kanske inte uppstår under ett införande i vanliga fall, säger hon med ett litet skratt.
Framtida behov av visualisering i 3D
Vi avslutar intervjun med att fråga hur de ser på framtiden och hur de exempelvis ser på möjligheterna att publicera sina detaljplaner i 3d-miljö.
– Vi har ju fått ArcGIS Urban presenterat för oss. Det är något vi är intresserade av att arbeta med i framtiden. Hittills har all vår tid gått till att få allt på plats, utbilda oss och färdigställa vår digitala översiktsplan. De fördelar jag ser med ArcGIS Urban är att man kan göra sol- och skuggstudier, samt insyn och utblickar, vilket är delar som vi kommer att behöva arbeta med mer i takt med att vi jobbar mer med förtätningar i vår planering. Att kunna visualisera det arbetet i 3D, det är något som vi har behov av, förklarar Ofelia.