Livets flod

Ju mer organisationen digitaliseras, desto viktigare blir det mänskliga. Digitalisering innebär en dramatisk förändring. Inspirerande för vissa, en källa till oro för andra.

När automatiserade tjänster tar över administrationen krävs det insatser för laganda och samarbete. Att resurser styrs om och kravet på snabbrörlighet ökar, rör oundvikligen om i grytan. Eftersom vi inte är robotar är det bortkastad tid att ge en instruktion och förvänta sig framgångsrikt utfall.

Vi människor är i ständig rörelse, en del av livets flod. Särskilt i förändringstider uppstår krafter och motkrafter, mellan de som vill bevara och de som vill förändra.

Tänk dig fotbollsmatchen där varje spelare behövs för att spelet ska gå framåt. Men så händer något och mittfältare, anfallare och målvakt springer åt olika håll. Hur får vi tillbaka alla till laget? Det är en ledarskapsutmaning som heter duga.

Förändring är att bryta upp invanda vägar och tvinga oss ut på djupt vatten. Det blir nödvändigt att lösa upp revir och tänka nytt. För när vi håller fast vid det gamla innebär det att simma motströms.

 

”Trying to predict the future is a discouraging and hazardous occupation.
The only thing we can be sure of, is that it will be absolutely fantastic”
Arhur C Clarke 1964