FDO LÄSARE

Verktyget hjälper till att enkelt skapa kartor och jobba i AutoCAD. Integrera applikationen i AutoCAD och den hämtar upp data från databaser. Det är ett modernt verktyg för dig som jobbar i AutoCAD och vill skapa kartor och DWG-ritningar.

Med FDO-läsaren skapar du enkelt riktiga DWG-ritningar som du kan leverera till konsulter. Du ställer själv in hur objektet ska läsas upp, vilka databaslinjer som ska bli AutoCAD-polylines, vilka databassymboler som ska bli AutoCAD-block och hur du vill att AutoCAD-lager ska skapas för de upplästa objekten.

Läs mer

För vem?
FDO-Läsaren är det perfekta verktyget för dig som jobbar i AutoCAD. Kanske vill du skapa kartor som du enkelt kan lämna till andra användare eller en DWG-ritning av ett databasobjekt. Du skapar själv en karta i DWG-format över det önskade området och slipper beställa något från kartavdelningen.

Varför FDO-Läsaren?
Med FDO-läsaren tar du enkelt fram riktiga DWG-ritningar som kan lämnas ut till projektörer eller konsulter. Exempelvis när du ska filma ledningar eller göra VA-utredningar. Vid en filmning är det viktigt att brunnarna får rätt beteckning för att enkelt kunna läsas in i andra program senare.

Du kan också lägga på DWG-ritningen på nybyggnadskartor eller om översiktskartor ska tas fram, t.ex. brandpostkartor till räddningstjänsten eller dagvattenkartor till gatuavdelningen.

Du kan även lämna ut DWG-ritningen till företag som ska gräva och som manuellt kan behöva komplettera med pilar och texter. Den korrekta informationen om objekten följer med i ritningen och du slipper separata listor eller dokument med attributinformation.

Att använda FDO-Läsaren
När du startar FDO-läsaren kan du välja mellan en fördefinierad produkt eller markera de tabeller du vill hämta. Du anger själv vilken typ av geografisk sökning du vill använda. Kanske hela kartan, men detta kräver en bakgrundskarta för att hitta rätt.

Objekt i AutoCAD som har lästs upp från en databas finns inte lagrade i ritningen. Objektet är då ett databasobjekt och har en koppling mot databasen. Sparar du en ritning och skickar den till en konsult innehåller ritningen ingenting eftersom den saknar koppling till databasen.

Med funktionen ”Lägg till objektdata” skapar du attributinformation på objekten. Den kan du läsa i AutoCAD Map eller Autodesk MapGuide Enterprise.

För att alla användare ska kunna hämta och skapa DWG-ritningar med attribut rekommenderar vi att du gör det med en produkt från databasen. Du anger själv vilken typ av geografisk sökning du vill använda, en del av kartan hela kartan eller det du ser på skärmen.

FDO Manager
FDO Manager består av två delar där det går att konfigurera hur objekten ska presenteras och hämtas. Genom att ”Koppla objekt” skapar du ett AutoCAD-lager där du väljer datatabell och upp till tre kolumner som sätts ihop. Du definierar symboler och rotation. Du skapar också en punkttabell för utskrift. När du sedan ”Skapar produkt” skapar du de SQL-frågor som används mot databasen. Du kan också skapa mallfiler för AutoCAD.

Väx vidare
Vi utvecklar FDO-Läsaren hela tiden för att passa de senaste versionerna av AutoCAD.

Print Friendly, PDF & Email
Ladda ner (Kräver inloggning)KurssidaSupport

TEKNISK INFORMATION FDO LÄSARE

Aktuell version FDO Läsare 4.1.5
Systemkrav: PDF

KONTAKT
Produktägare

Karl-Erik Palm

Telefon 0250-308 83
Mail karl-erik.palm@sokigo.com

Affärsansvarig

Anna Holmberg

Telefon 08 – 560 388 58
Mail anna.holmberg@sokigo.com

Sidan uppdaterades den 8 november, 2019.