Börja med det kunderna stör sig mest på

Ska ni nå framgång med digitaliseringen måste ni prioritera det som gör skillnad för medborgarna. Tycker de att det är svårt att få tag i er på kommunen? Tycker de handläggningstiden är för lång?

Vi tog chansen att prata mer med Sara Helmersson, förvaltningsdirektör i Norrtälje kommun under Kommunträffen. Där föreläste hon om hur framgång med digitalisering nås genom att prioritera det som gör skillnad för medborgaren.

Kundupplevelser i realtid

– Genom vår digitala resa har vi utgått från kundupplevelser i realtid. Vi utgår från våra kunder och stämmer kontinuerligt av hur vi ligger till just nu, säger Sara Helmersson. Det innebär att hela tiden jobba för att möta invånarnas förväntningar och göra det jobbet systematiskt. Kunderna kräver att det ska gå fort och lätt att uträtta saker och ting. Hur åstadkommer vi det?

Tack vare smidigare tjänster för medborgare och anställda har svarstiderna för ärenden i Norrtälje kommun minskat med 35 % sedan 2011. Det innebär 2700 beslutade ärenden år 2017 jämfört med 1000 år 2011.

 

Älska avvikelser!
Ett tips från Sara är att arbeta lösningsorienterat med fokus på medborgaren. Ta fram automatiserade tjänster baserat på vad de efterfrågar så effektiviserar ni det högst prioriterade både hos er och hos dem.

– Lär er älska det som avviker. Skapa en god kultur för att fånga upp missnöjet hos kunderna, så utvecklas och växer ni.  Var öppna med vad det beror på och låt medarbetarna få vara med i utvecklingen.

 

Kontakta oss på Sokigo om du vill veta mer om hur vi kan arbeta tillsammans mot ett effektivare samhälle!