Från Mosul till Mora

Hatem kom till Sverige från Irak 2015, och har tidigare arbetat och studerat datavetenskap. Väl i Sverige bosatte han sig i Mora i Dalarna. Vägen till Sokigo gick genom vår kollega Emil Goude. De träffades på ett café under ett event anordnat av organisationen Ett Mora för alla. Emil hjälpte Hatem att via Arbetsförmedlingens satsning, Nystartsjobb, ta sig till oss på Sokigo. Det är vi mycket glada för.

 

Hej Hatem, vem är du egentligen?

– Hej! Jag är 34 år gammal, är väldigt intresserad av IT och ny teknik. Mycket av min tid spenderar jag därför med att lära mig om det senaste inom programmering och IT. Det mynnar ut i små projekt där jag testar mina kunskaper. Jag tycker mycket om att spela fotboll och innebandy. Just det sistnämnda är nytt för mig, men det är väldigt fartfyllt och roligt!

Okej, och hur spenderar du dina dagar på Sokigo?

– Jag ansvarar för utveckling, av applikationen Lekplatskollen. Både frontend och backend. Vilket innebär att jag utvecklar nya funktioner, ser till att hitta eventuella buggar och lösa dem samt utvecklar applikationen vidare. I tillägg har jag också börjat ta mig an LTF med ambitionen att utveckla den till ett effektivare verktyg för våra kunder. (här kan du läsa mer om LTF)

Vad tycker du är roligast med att arbeta på Sokigo?

– Jag tycker verkligen om allt när det kommer till de tekniska delarna. Stort som smått, så länge som jag får grotta ner mig och lösa problem eller ta saker till en högre nivå. Utöver det är kollegorna en väldigt viktig del, vi har bra sammanhållning och väldigt kul tillsammans.

 Och om du får drömma lite, vad hade du gjort då?

– Då hade jag startat upp en Sokigo-filial i mitt hemland. Fortsätta arbeta med det jag gör, och skapa arbetstillfällen och en ny framtid för mina landsmän i Irak. Jag skulle även vilja fortsätta studera på universitetet och ta en masterexamen i datavetenskap.

 Om Nystartsjobb

Nystartsjobb är till för personer som varit arbetslösa länge eller är nyanlända i Sverige. Programmet sörjer för att kontakt med arbetsgivare görs och är till som stöd och hjälp för den arbetssökande.

Klicka här för att läsa mer

E-tjänster utvecklas tillsammans med kommunens verksamheter

Alexander Hallgren är Utvecklingsledare för digitalisering i Härryda kommun. Hans uppgift är att skapa och förvalta e-tjänster för kommunen. Tillsammans med kommunens verksamheter tar han fram e-tjänster som förenklar arbetet för medarbetarna och medborgarna.

Processflödet gör det lätt att förklara funktion och nytta

När ett önskemål om e-tjänst kommer in så går Alexanders team igenom behovet tillsammans med berörd verksamhet. Därefter ritas e-tjänsten upp i ett processflöde. I processflödet ges en tydlig bild av vilka olika steg e-tjänsten kommer utföra. Det ger en överblick av alla steg. Det blir betydligt enklare att förklara för berörda handläggare hur e-tjänsten fungerar.

”Innan vi satte rutiner för e-tjänster i kommunen så ville verksamheten göra e-tjänster så som pappersblanketterna såg ut. Vi lade därför ner mycket tid på att strukturera önskemålen och förklara hur just den e-tjänsten kommer att se ut och fungera” säger Alexander.

Ett nära samarbete med berörd avdelning

Mallen som används till processflödet har ett antal grundsteg som är lika för alla e-tjänster. Härryda kommun utgår hela tiden från mallen och fyller sedan på med varje e-tjänsts specifika behov.

”Vi strävar hela tiden efter att bygga smarta e-tjänster, som ska förenkla för våra invånare och handläggare. När verksamheten återkommer med att de har sparat X antal timmar, då får vi facit på att vi tänkt rätt.” säger Alexander.

Processflödet har gjort att Alexander lägger mindre tid på att bygga e-tjänster och mer tid att diskutera behovet för e-tjänsten med verksamheten, personlig interaktion snarare än teknik.

Vill du veta mer om e-tjänster och samarbetet med Härryda kommun?

Carolina Röhrl, Affärsansvarig för e-tjänstplattformen Abou, carolina.rohrl@sokigo.com eller 08- 470 75 04

Alexander Hallgren, Utvecklingsledare digitalisering i Härryda kommun, alexander.hallgren@harryda.se eller 031-7247015

Vill du få hjälp med att samordna arbetet inom verksamheten?

Robert Thörne är Verksamhetsutvecklare på Sokigo och han når du på robert.torne@sokigo.com eller 070-342 02 88

Sokigo hjälper Missing People hitta fler

Missing People hjälper polis och anhöriga med efterlysningar och eftersök när människor försvinner spårlöst. Som aktiv huvudsponsor levererar vi systemet ProLocate vilket gör att de kan planera och följa upp sina sökinsatser på ett effektivt sätt. Vi är stolta över att få vara med och bidra som aktiv huvudsponsor för Missing People Sweden (MPS). En organisation som samlar människor med det gemensamma målet att tillsammans hjälpa andra.

En intelligent lösning
ProLocate gör att alla sökinsatser och dess positioner lagras löpande, det gör att Missing People kan koordinera sina eftersök på ett effektivt och kvalitetssäkert sätt. Snabbt och enkelt kan de försäkra sig om var och när de har sökt. Vilket även gör samarbetet, rapporteringen och samverkan med polis och andra intressenter enklare.

”Med Sokigo har vi hittat en partner som vill förbättra vårt samhälle och samtidigt erbjuder ledande teknologi. Det gör oss så mycket starkare. Sokigo bidrar till att vi blir ännu bättre och fortsätter att attrahera frivilliga att vara med och göra skillnad”, säger Stefan Bjuhr, GIS-ansvarig, Missing People Sweden

Datainsamling för kvalitetssäkring
Kärnan i ProLocate är en molnbaserad central. Systemet kan fungerara både som guide för fältarbetarna när de är ute på uppdrag och som planerings- och analysverktyg när uppdraget väl är genomfört. I systemet finns webbklient och en mobil applikation som fältarbetarna använder för GPS-positionering, vägledning, rapportering och kommunikation. Det gör att tusentals sökare enkelt kan utrustas med kart- och positioneringssystem i sina mobiltelefoner.

”Vi är både stolta och glada över samarbetet med Missing People Sweden. Att kunna stödja och utveckla en så betydande samhällsgärning ligger helt i linje med vår mission.” säger Anders Haraldsson, Lösningsstrateg GIS för Sokigo AB.

ProLocate är en produkt och tjänst som i grunden vänder sig till mobila arbetsstyrkor inom entreprenadbranschen. De flesta kunder som använder ProLocate hittar du inom väghållning, park- och grönyteskötsel och klottersanering.

Vill du veta mer?
Klicka här för att läsa mer om ProLocate. (http://www.sokigo.com/prolocate )

Eller ansvarig för projektet hos Sokigo, Anders Haraldsson på anders.haraldsson@sokigo.com.

Det går även bra att kontakta Hanna, projektledare på Missing People, hanna.eberstein@missingpeople.seeller www.missingpeople.se

Vill du veta mer om hur vi på Sokigo arbetar med socialt ansvarstagande, kontakta Sebastian Lewenhaupt på sebastian.lewenhaupt@sokigo.com

Om Missing People Sweden

Missing People Sweden är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer.

Verksamheten startade i januari 2012 och sedan dess hjälpt anhöriga med efterlysningar, skallgångar, dykningar och hundspårning runt om i Sverige. I dag är Missing People en rikstäckande organisation med ett tjugotal regionala avdelningar runtom i landet.

Läs mer på https://www.missingpeople.se/sv/

Uppgradera dina moduler för bygglovshantering och bidra till cancerforskning

Vi vill bidra till forskning för minskad risk för bröst- och prostatacancer. Därför stöttar vi Rosa bandet och Mustaschkampen. Vi skänker 1000 kr för varje beställning av införandepaket av Atom och Statistik/Visuell styrning till cancerforskning. Vi sänker även priset så pass mycket att varje paket kostar mindre än två installationer.

Ett förmånligt införandepaket

Under november erbjuds ett förmånligt införandepaket (installation, konfiguration, verifiering samt genomgång) av Atom och Statistik/Visuell styrning.

Erbjudandet gäller vid beställning av båda uppgraderingarna så att arbetet kan utföras vid samma tillfälle.

Några av Atoms nya funktioner och inställningar:

  • automatiskt avaktivera regler vid felaktiga driftsinställningar
  • notifiera systemadministratören om regeln stängs av
  • visa avaktiverade driftparametrar

Några av Visuell Styrnings nya funktioner och inställningar:

  • söka i ärendegrupperingar, visa ärendelistan
  • beräkna ärendebalans och handläggningstid
  • ställa in ärendegrupperingar som fristående eller sammanhängande
  • multidashboard

Tillsammans kan vi bidra till en bättre hälsa!

 

Vill du veta mer eller göra en beställning?

Magnus Linzander, Affärsansvarig

magnus.linzander@sokigo.com

073-321 37 32

Anna Tell, Produktägare

anna.tell@sokigo.com

076-506 35 03

 

Om Rosa bandet

Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner. Syftet med Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj är att finansiera forskning, sprida kunskap om cancer och bedriva påverkansarbete. Läs mer på cancerfonden.se.

Om Mustaschkampen

Mustaschkampen är till förmån för prostatacancer och manlig hälsa. Både humor och allvar blandas i kampanjen där mustaschen, som är kampanjens signum, har blivit ett roligt inslag. I allvaret ligger att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Läs mer på prostatcancerforbundet.se

Sokigos kursschema för våren finns nu klart!

Att ha rätt kunskap betyder mycket och underlättar arbetet för dig som jobbar i något av våra system. Kanske kan det bidra till ökad produktivitet! Det kan gälla dig som är ny användare eller dig som känner att du vill få fördjupad förståelse för hur du bäst nyttjar våra system.

Vi erbjuder såväl grundkurser som fortsättningskurser i våra system. Kurserna hålls oftast på vårt kontor i Sundbyberg.

Vi kan även genomföra kurser ute hos er. Förutsättningar för kurs hos er beror på hur många ni är och var ni finns. Ta kontakt med oss för information och pris.

Här kan du läsa mer om kursernas innehåll, där hittar du datum för alla kurser både under hösten och våren.

Många av våra kurser blir snabbt fullbokade så det är bra med anmälan i god tid.
Anmäl dig redan nu för att vara säker på en plats!

Välkommen med din anmälan eller frågor till kurs@sokigo.com.