Sokigos kursschema för hösten finns nu klart!

Är du ny användare av ett system från oss eller vill du få ny kunskap, djupare förståelse av något system? Då kan det vara bra att gå en kurs.

Vi erbjuder såväl grundkurser som fortsättningskurser i våra system. Kurserna hålls oftast på vårt kontor i Sundbyberg.

Vi kan även genomföra kurser ute hos er. Förutsättningar för kurs hos er beror på hur många ni är och var ni finns. Ta kontakt med oss för information och pris.

På vår hemsida kan du läsa mer om kursernas innehåll och datum under hösten.
Många av våra kurser blir snabbt fullbokade så det är bra med anmälan i god tid.
Anmäl dig redan nu för att snabbt komma igång efter sommaren!

Välkommen med din anmälan eller frågor till kurs@sokigo.com.

Ps. Du har väl inte missat att anmäla dig till Kommunträffen? Ds.

Gör det enklare för invånare och företagare att skicka in rätt fastighetsbeteckning

Automatisk hämtning av fastighetsuppgifter

Ni vet väl att ni kan göra det enklare för era invånare eller företagare att skicka in rätt fastighetsbeteckning till kommunen redan vid ansökan?

Gör det enklare för sökande genom att erbjuda möjligheten att:

  • söka på fastighetsbeteckning via autocomplete
  • välja i lista över fastigheter som invånaren äger
  • per automatik hämta upp och fylla i uppgifter om fastigheten och fastighetsägaren för vald fastighet

Men det tar inte slut där. Vi vill givetvis också att ni, kommunens handläggare ska känna av effekten och nyttan av detta genom:

  • Kompletta ärenden: med kopplingen till FB förifylls korrekt information direkt från Fastighetsregistret. På så sätt sparar handläggarna mycket tid som annars går åt till att säkerställa att informationen är korrekt. .
  • Tidsbesparing: beslut kan fattas snabbare på ärenden

Vill du veta mer om automatisk hämtning av fastighetsuppgifter?

Jag vill gärna berätta mer om hur vi kan förenkla för medborgarna i din kommun! Kontakta mig på carolina.rohrl@sokigo.com eller på 08-470 75 04.

Krönika: Kan det du gör i dag ta dig dit du vill vara imorgon?

Jag ställer mig ofta den frågan, både privat och i jobbsammanhang. Tillsammans med mina kunder och kollegor kämpar jag för att driva digitalisering, varje dag. Precis som det berömda citatet: ”Vi kan inte bygga Rom på en dag. Men vi kan göra något varje dag för att nå våra mål”.

Mitt jobb är väldigt nischat till kommunal verksamhet, med fokus på att digitalisera processer med hjälp av IT och därmed förenkla vardagen för människan. Jag samlar de bästa lyckade exemplen jag lär mig från mina kunder och lyfter upp dem, i hopp om att sprida dem vidare.

Den här gången vill jag fokusera på Falkenberg kommuns lyckade exempel med Skolstart. En e-tjänst som ersätter tio pappersblanketter, lyssna på det, tio pappersblanketter!

Det sparar in tid för medborgaren
En tvåbarnsförälder fyller varje år i tjugo pappersblanketter. Det innebär risk för att en handläggare måste kontakta föräldern och be om kompletterande uppgifter, påminna om att skicka in blanketter och mycket mer.

Skolstart omvandlar tio pappersblanketter till en e-tjänst. Skolstart för-i-fyller information om den sökande, hämtar information från tidigare ansökningar och ser till att det levereras in till skolan tryggt och säkert, utan att trilla ur en liten persons ryggsäck på väg till skolan.

Kontakta mig om du vill veta mer om hur du kan förenkla livet för era medborgare

Carolina Röhrl

carolina.rohrl@sokigo.com

08-470 75 04

 

Addnode Group-bolag samarbetar för starkare system vid kommunal karthantering

De tre Addnode Group-företagen Adtollo, Sokigo och Symetri skapar tillsammans en lösning för kommunal MBK-hantering, TopoDirekt. Lösningen bygger på Topocad från Adtollo som klient, Sokigos ISM-lösning och Symetris Geodatakunskaper i databaser.

Vad är MBK och vad innebär lösningen?

Lösningen kommer att hantera MBK-funktioner för svenska kommuner. MBK, Mätning Beräkning och Kartering, är en grundförutsättning för att en kommun ska kunna hantera sin egen karta och från den producera produkter som nybyggnadskartor, grundkartor, utsättningsskisser, situationsplaner och för den övriga verksamheten som bygger på en karta som geografiska informationssystem.

”Våra tre företag inom Addnode Group har länge arbetat mot den kommunala svenska marknaden och våra olika system används inom ett stort antal kommuner, drygt hälften av dem. I det här samarbetet arbetar vi alla tre tätt tillsammans för att skapa marknadens absolut bästa MBK-system som dessutom har stöd för en fortsatt verksamhet inom kommunen”, säger Tomas Sandström, affärsenhetschef på Adtollo.

Förutom den grundläggande MBK-hanteringen kommer TopoDirekt att hantera leveranser till och från myndigheter, bland annat Lantmäteriets BAL (Byggnad Adress Lägenhet) och registerkarte-GML, ett format för utbyte av registerkarta. TopoDirekt bygger på Svensk Geoprocess som innebär ett standardiserat sätt att utbyta data mellan olika parter och mätningsanvisningar. TopoDirekt anammar Svensk Geoprocess fullt ut och kommer ha stöd för alla dess delar.

”Det känns otroligt stimulerande att kunna samla all kompetens inom Addnode Group runt den kommunala MBK-verksamheten. Genom vårt samarbete kan vi erbjuda våra kunder en lösning som är bäst i klassen från fält till webb”, säger Monica Lindberg, affärsområdeschef på Sokigo.

”Med den här lösningen får vi ett ännu starkare system där var och ett av företagen kan bidra med det de är bäst på. Att ha ett eget CAD-system inhouse där vi har 100% kontroll över det ger oss givetvis en otrolig styrka där vi har full möjlighet att göra det absolut bästa för kunden”, säger Tomas Sandström.

”En viktig kundgrupp för TopoDirekt är de kunder vi idag har på Geodatapaketet. Därför var det extra roligt att ta del av den Menti-undersökning som Topobase Användarförening genomförde efter att TopoDirekt hade presenterats, där de två starkaste orden var möjligheter och spännande”, berättar Niklas Eriksson, Account Manager på Symetri.

För mer information, vänligen kontakta:

Tomas Sandström, affärsenhetschef på Adtollo
tomas.sandstrom@adtollo.se, 070-911 15 03

Monica Lindberg, affärsområdeschef på Sokigo
monica.lindberg@sokigo.com, 08-560 388 50

Niklas Eriksson, Account Manager på Symetri
niklas.eriksson@symetri.com, +46 21172562

Om Addnode Group

Addnode Group förvärvar, driver och utvecklar entreprenörsdrivna bolag som tillhandahåller programvaror och tjänster till marknader där vi har, eller kan ta, en ledande position. Vi är en Europaledande leverantör av programvaror och tjänster för design, konstruktion och produktdatainformation samt en ledande leverantör av dokument- och ärendehanteringssystem till svensk och norsk offentlig sektor.

Vi är 1 500 medarbetare i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Australien, Danmark, Finland, Indien, Kanada, Nederländerna, Norge, Serbien, Slovakien, Sydafrika, USA och Österrike. 2017 uppgick nettoomsättningen till 2 520 MSEK. Addnode Groups B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm. För mer information, vänligen besök: www.addnodegroup.com.

Fredrik Ekelund, teknisk chef, tillsammans med Anders Sundin, VD på Sokigo. (Foto: Victor Andersson)

Sokigo rekryterar från Tieto

Det svenska it-bolaget Sokigo AB rekryterar Fredrik Ekelund som teknisk chef (CTO). Fredrik kommer närmast från Tieto där han haft en rad olika roller, senast som lösningsarkitekt.

Rollen är ny på Sokigo och innebär ett samlat ansvar för befintlig och framtida teknisk struktur.

– Fredriks roll som teknisk chef kommer att innebära ett effektivare arbetssätt, en mer samordnad utveckling av produkter och tjänster. Hans breda erfarenhet av IT-branschen gör honom perfekt som bryggan mellan ledning och teknik, säger Anders Sundin, VD på Sokigo.

Som teknisk chef kommer Fredrik huvudsakligen arbeta som stöd för utvecklings- och affärsområdeschefer, se över möjligheter för ny teknik samt rapportera beslutsunderlag till ledningsgruppen.

– Sokigos breda produkterbjudande är imponerande. Min roll kommer dels att handla om att strömlinjeforma våra programvaror och utveckla arbetssätt och processer som får oss arbeta smartare och effektivare tillsammans. En spännande utmaning i ett expansivt bolag med rätt inställning till framtiden, säger Fredrik Ekelund, teknisk chef på Sokigo.